Es cribraran bona part dels turistes que vinguin aquest hivern a Andorra abans no tornin a casa

El ministre de Salut assegura que s’està buscant quina és la tecnologia que es podrà emprar i afirma que es vol donar “garanties de seguretat al turisme” per tal que el Principat segueixi sent una destinació atractiva

El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les dades sanitàries.
El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les dades sanitàries. Toni Solanelles

Una part important dels turistes que aquest hivern vinguin al Principat podran passar una prova, just abans de marxar als seus respectius domicilis, per tal d’assegurar que el seu estat de salut és bo. El ministeri de Salut i els agents que configuren una taula de treball que prepara la propera temporada hivernal estan analitzant a quina part dels visitants s’oferiria la prova i quin tipus d’analítica es podrà oferir, tenint en compte la tecnologia existent, la celeritat dels resultats i el cost de l’operatiu.

Així ho ha explicat aquesta tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una compareixença per actualitzar les dades sanitàries. Les darreres 48 hores s’han detectat setze nous casos positius alhora que dinou persones que patien la malaltia han estat donats per recuperats. Per tant, actualment hi ha 234 persones oficialment contagiades de coronavirus al Principat. En aquesta segona onada de Covid, s’han detectat 362 casos, del total de 1.215 comptabilitzats des de l’inici de la pandèmia.

Les darreres 48 hores s’han detectat setze nous casos positius alhora que dinou persones que patien la malaltia han estat donats per recuperats; per tant, actualment hi ha 234 persones oficialment contagiades de coronavirus

Preguntat Martínez Benazet per les demandes del sector turístic i especialment d’Ski Andorra en relació a la possibilitat de cribrar els visitants, el titular de Salut ha reconegut que s’estan avaluant les “noves tecnologies existents per buscar mecanismes que puguin garantir disposar d’un model que pugui oferir la màxima seguretat als visitants” per, d’aquesta manera, que el Principat segueixi sent una destinació atractiva per la seva seguretat.

El ministre ha explicat que no només es garantirà que el personal que atén els turistes està sa ja que es faran cribratges sectorials contínuament per detectar possibles infeccions, sinó que s’oferirà “abans de marxar” proves als turistes per garantir-los que “tornen als seus llocs d’origen sans”. Martínez Benazet ha deixat clar que encara s’està treballant en el model de prova que es pot fer i a quin públic objectiu es realitzaria la prova.

Sobre les analítiques a realitzar, el titular ministerial ha afirmat que es pot plantejar fer tests ràpids d’antigen o mirar quines altres opcions ofereixen aquelles empreses amb les quals l’administració andorrana ja té contactes. S’està molt pendent dels “avançaments que puguin venir”. Per exemple, s’està estudiant una modalitat per processar resultats de manera grupal, el que abarateix els costos.

Les analítiques, encara no se sap en quina modalitat, no es farien a tothom; "potser a aquells que pernoctin i a partir d’un nombre determinat de nits”

En tot cas, les proves no es faran de forma genèrica a tots els turistes que arribin al país, de bon tros. “No serà a tothom; potser a aquells que pernoctin i a partir d’un nombre determinat de nits”. El responsable ministerial ha deixat clar que l’administració no es farà càrrec del cost d’aquesta operativa però que sí que hi participarà a través de la coordinació o els tractes que té amb empreses privades -com la farmacèutica Grífols- per tal d’oferir els mitjans tecnològics i sanitaris adients. “Podran marxar amb una prova que deixi clar que estan nets.”

La feina que s’està fent és molt transversal. I qui hauria d’assumir el cost de les proves hauria de ser el propi sector turístic. Sigui carregant-ho directament al turista o finançant-ho els operadors que escaigui. Cal analitzar-ho bé, estudiar-ho, afinar-ho. En tot cas, en principi, ha deixat clar Martínez Benazet, no tindria res a veure amb la taxa turística que es preveu implantar aquesta mateixa legislatura.

Comentaris (12)

Trending