Andorra tanca tres dies de falles i connexió valenciana “espectacular”

(AMB VÍDEOS) Fallers pel Món reconeix que la vocació de l’entitat és anar rodant per ciutats diverses i que és difícil que tornin a coincidir les circumstàncies que han fet que en cinc anys de diferència hagin estat dos cops al Principat

'Cremá' de la falla al Parc Central.
'Cremá' de la falla al Parc Central. Toni Solanelles

Que la connexió entre València i Andorra és especial ho admeten al cantó del Valira i al del Túria. Que les dues celebracions que Fallers pel Món han fet a Andorra la Vella -aquest cap de setmana i el 2019- han estat “espectaculars” no n’hi ha cap dubte. Però que no és gens fàcil que els ambaixadors de la festa tradicional valenciana per antonomàsia tornin al Principat és també evident. En tot cas, la ‘cremá’ ha tancat aquest vespre tres dies d’activitats al tomb de les falles que han portat uns 3.000 valencians al país i que han mobilitzat uns quants milers de persones més.

La ‘mascletá’ de primera hora d’aquesta tarda ha estat, segurament, l’acte que més gent ha aplegat. Entre els vinguts del País Valencià i el públic local que ha atapeït les rodalies de l’aparcament de Prada Casadet, uns quants milers de persones han patit-gaudit l’esclat de traques i pirotècnia diversa. “Els organitzadors, els que hi entenen, ens han dit que la ‘mascletá’ no ha tingut res a envejar a les que es fan a València. Quant a tonatge de pirotècnia ha estat igual o superior”, explicava el cònsol major de la capital, David Astrié, en el moment de fer balanç, poc abans que s’encengués la falla ubicada al Parc Central, a tocar de l’envelat que ha acollit moltes de les activitats programades.

WhatsApp Image 2023 04 16 at 21.03.18
David Astrié fent balanç del cap de setmana 'valencià' just abans de la 'cremá'.

A mode de resum, Astrié ha destacat que dissabte es van repartir 2.400 racions de fideuada i aquest diumenge, oficialment s’han distribuït 2.500 plats de paella. Però un cop les persones que tenien tiquet han estat servida, s’han aixecat les barreres, per dir-ho així, i tothom qui feia cua, amb tiquet o sense, ha pogut degustar el plat per excel·lència de la comunitat valenciana. “Han estat tres dies de color, d’alegria, de música i de festa”, ha ressaltat el cònsol d’Andorra la Vella, visiblement satisfet de com ha anat tot plegat.

David Astrié ha ressaltat “la cohesió social” que dóna “intercanvis culturals” com l’hagut aquest cap de setmana amb Fallers pel Món i la cultura valenciana. Ja al 2019 va ser tot un èxit, la festa. Enguany s’ha repetit. Hores d’ara és “massa prematur” dir si el certamen que recorre sobretot poblacions espanyoles tornarà a fer parada i fonda -“nosaltres només hi posem els espais” i el comú es fa càrrec també de certa part de la logística, ha deixat clar el cònsol- a Andorra la Vella.

D’això també n’ha parlat el president i ànima mater de l’entitat organitzadora de la festa, José Amores. “No es pot dir mai que no, però la vocació nostra és anar voltant per ciutats”, ha remarcat Amores, que ha deixat clar que enguany s’ha donat un element clau perquè l’associació triés Andorra com a destinació. Hi ha eleccions municipals el mes que ve a l’Estat espanyol i, en conseqüència, hi ha determinats tipus de manifestacions culturals i d’altra mena que es recomana no fer. Per evitar suspicàcies, portar la festa fallera a l’estranger ha estat la millor solució.

Això i el fet que, com enguany, al 2019 la connexió “va ser espectacular” i que a Andorra s’ha pogut celebrar el desè aniversari de Fallers pel Món. Cert, ha reconegut Amores, que entre València i Andorra hi ha molta vinculació. I als valencians la possibilitat de viatjar fins al Principat els atrau molt fins al punt que en quinze dies, quan es va anunciar la destinació 2023 de la festa, es van esgotar totes les places.

Sota el paraigua de l’organització s’han mogut de València al Principat unes 2.500 persones. Però pel seu compte han estat unes quantes més. De ben segur, ha admès Amores, que s’han sobrepassat les 3.000 persones que han omplert, ha explicat David Astrié, la immensa majoria dels hotels de la parròquia i també d’altres parròquies, en un mes d’abril que “és quan comença la temporada baixa i pràcticament les estacions ja han tancat”. En tot cas, una bona excusa per fer festa i per fer caixa.

Comentaris (8)

Trending