Les agències de viatge no acaben d’arrencar

Alguns treballadors ja s’estan reincorporant les ERTOs en els que estan, però ho fan a mitja jornada i en rotació

Un turista amb la maleta.
Un turista amb la maleta.

Tot i que sembla que el sector turístic va remuntant a poc a poc, però en les agències de viatge no acaben d’arrencar el vol. Molts treballadors continuen en l’ERTO al qual van entrar fa quasi un any i mig, i els que es reincorporen ho fan a mitja jornada i en rotació amb els companys. “Volem que la gent torni a agafar el ritme, perquè ha estat molt de temps parada”, explica la vicepresidenta de l’associació que uneix tots els establiments, Maica Terrones.

“No podem estar al 100% com estàvem al 2019”, apunta Terrones. Els avanços que es donen entre els establiments de viatges són petits i amb limitacions. La reincorporació del personal en ERTO és l’exemple més gran de l’evolució lenta que es dóna a les agències. “Anem fent entrar al personal amb jornada reduïda. Volem que els empleats vagin fent rotació perquè la gent necessita una mica de reciclatge i de reincorporar-se”.

El principal motiu pel qual les agències continuen mantenint als seus treballadors en ERTO o en mitja jornada és perquè no s’ha arribat a temps per a la temporada d’estiu. Molts veïns d’Andorra sí que han planificat les seves escapades, els permisos per a poder viatjar han arribat molt tard. A les agències, així i tot, són una mica positius, ja que les reserves han augmentat “de forma lenta, però progressiva. Es nota que hi ha moviment i anem tancant alguns viatges”.

El principal hàndicap que s’estan trobant en aquest sector és la incertesa al voltant del passaport Covid i quan estarà disponible. Terrones assegura que molta gent no es fa endavant per contractar els seus viatges degut al cost afegit que suposen les diferents proves PCR que s’han de fer per a traslladar-se a certs destins. “Sobretot ara, que principalment s’organitzen viatges en família, aquesta despesa es té molt en compte”.

“De turisme receptiu a través d’operadores exteriors en tindrem ben poc”. Es tracta de visitants russos, alemanys, belgues, anglesos... “La gent que realment és la que és beneficiosa per al país, que fa una estada mínima de cinc nits i que agafa packs complementaris, excursions o activitats”. Terrones assegura que, “és el tipus de turisme que realment ens interessa a Andorra i aquesta temporada no funcionarà. Això comporta l’inconvenient que no es tindrà una quantitat d’ingressos importants”.

Les dades de 2021 són millors que les de l’any passat, “però estan molt lluny del ritme que portàvem al 2019”. Les expectatives se situen ara en la temporada de tardor-hivern, per a la que ja hi ha ‘prereserves’ fetes per al tipus de turista del qual parlava la vicepresidenta, “aquell que realment fa una despesa important en les seves visites al país”.  Respecte a aquestes peticions, Terrones apuntava que “estem treballant a cegues, perquè no sabrem quina serà la situació sanitària, ni com estarà la situació del passaport Covid”. Tot i això, les esperances estan en la gent vacunada que ja comptaran amb el certificat i tindran una major facilitat de mobilitat. “Confiem en els mesos vinents, però així i tot, les agències no acabem d’engegar”.

 

 

 

Comentaris

Trending