Tancada la darrera porta a un judici de revisió pel crim de l’avinguda Fiter i Rossell

El TC desestima el recurs de súplica presentat per la defensa de Montserrat Gimeno tot al•legant que no aporta nous elements que puguin fer variar la decisió adoptada ara fa uns mesos

Placa a l'entrada de la seu del Tribunal Constitucional.
Placa a l'entrada de la seu del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Constitucional ha tancat definitivament la porta a la possibilitat que Montserrat Gimeno, condemnada per l’assassinat, l’any 2010 del seu marit a Escaldes-Engordany, pugui tenir un judici de revisió. El Tribunal ha desestimat el recurs de súplica presentat per la defensa de la dona, que intentava un nou procediment per poder incorporar elements i proves que podrien demostrar la seva innocència. Els magistrats, però, entenen que la negativa a repetir el judici està prou justificada.

El cas arrenca el 8 d’agost del 2010, quan Gimeno, condemnada posteriorment a 20 anys de presó, va matar el seu marit primer estabornint-lo a cops de manuella i, després, amb diverses ganivetades -fins a 38, segons la sentència-. Posteriorment, va amagar el cos en bosses i va intentar que uns pintors l’ajudessin a desfer-se’n. Ells, en adonar-se de què hi havia a les bosses, van avisar la policia.

La sentència condemnatòria va arribar el 2012. Ara fa uns mesos, l’advocat de la dona va començar un nou procediment. Volia un judici de revisió, ja que, assegurava, tenia elements que en el seu dia no es van valorar correctament i aportacions noves que podrien demostrar que la seva clienta no va ser la culpable del brutal crim. Ho va demanar al Tribunal de Corts, que es va oposar, i, després, va presentar un recurs al Constitucional, que tampoc ho va considerar adient. El darrer intent era aquest recurs de súplica, mitjançant el qual es volia forçar un canvi d’opinió del TC que finalment no s’ha donat.

L'edifici on es va cometre el crim, l'agost del 2010.

Relacionat

El TC analitzarà si cal reobrir el cas del crim de l’avinguda Fiter i Rossell

En l’aute fet públic aquest dimecres, els magistrats de l’alt organisme recorden que “l’acceptació d’un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d’elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada”. Això no s’ha produït en la nova acció de la representació lletrada de Gimeno. Al contrari, “s’insisteix en aquells arguments, com el de la vulneració de la presumpció d’innocència, que ja van ser refusats per l’aute ara impugnat, per la qual cosa aquest motiu del recurs de súplica ha de ser desestimat”.

El TC també insisteix en el fet que “el dret al recurs en matèria penal no significa l’admissió automàtica d’un recurs de revisió quan s’afirma que concorre un dels supòsits que preveu la Llei, sinó que correspon a la jurisdicció ordinària examinar si és així o no”. I, en aquest cas, es considera que Corts “va donar una resposta fonamentada i motivada a la recurrent respecte de la improcedència de la revisió: la manca de compliment del supòsit al·legat per l’absència d’una novetat extrínseca al procés”.

L'edifici on es va cometre el crim, l'agost del 2010.

Relacionat

Assassina o… ¿encobridora?

Cal recordar, però, que del recurs d’empara inicialment presentat per l’advocat de Gimeno el TC sí que té pendent analitzar un apartat. En el seu dia, el va acceptar parcialment la queixa que es podria haver vulnerat el dret a un tribunal imparcial pel fet que la ponent de l’aute amb el qual el Tribunal de Corts va denegar el judici de revisió hagués participat, en el seu dia, en la sentència condemnatòria. En els pròxims mesos, els magistrats sí que es pronunciaran sobre aquest punt.

Comentaris

Trending