Treballadors i col·laboradors de la FAF amenacen d’actuar contra la policia pel ‘cas Cautxú’

El representant legal d’una vintena de persones que apareixen en un dels informes sobre la investigació de l’ens federatiu considera que el cos ha actuat sense rigorositat i tendenciosament

L'advocat Josep Anton Silvestre durant la compareixença per exposar la posició dels seus representats.
L'advocat Josep Anton Silvestre durant la compareixença per exposar la posició dels seus representats.
Treballadors i col·laboradors de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) que apareixen en els informes policials que són la base de la denominada ‘Operació Cautxú’ estan “estudiant iniciar accions judicials contra el servei de policia” perquè algunes de les manifestacions que contenen aquells informes “són insostenibles” alhora que “tendenciosos” perquè els agents que els van elaborar no haurien actuat “amb la rigorositat exigible a un professional” de la investigació. Les accions també es podrien ampliar a la pròpia administració de Justícia.

El representant legal d’una vintena de persones que apareixen en la documentació inclosa en el sumari del ‘cas Cautxú’, l’advocat Josep Anton Silvestre, ha comparegut públicament a dos dies de les eleccions a la FAF per assegurar que els treballadors de l’escala més bàsica de l’ens federatiu que estan sent investigats han justificat totes aquelles actuacions sobre les quals hi havia dubtes i ha lamentat que els interrogants els va generar la policia “perquè no va fer la seva feina” en el sentit que “no va fer una cosa bàsica” com ara comprovar si les quantitats que els investigadors consideraven defraudades a la CASS “havien estat cotitzades o no”. Segons Silvestre, la policia hauria comès “la greu mancança de no comprovar les declaracions”.

L’advocat ha assegurat que encara no una setmana després que esclatés el cas, els treballadors als quals se’ls acusava d’haver percebut remuneracions i no haver-les cotitzat o aquells que havien percebut xecs i es considerava que s’havien apropiat de diners de l’organització van acreditar que tot era correcte. “Llavors la batlle ho va entendre”, ha assegurat Silvestre que els va dir la jutge que en el seu moment instruïa la causa. No obstant això, a dia d’avui encara no s’ha aturat la investigació d’aquestes persones, fet que l’advocat ha lamentat.

A dos dies de les eleccions federatives, una vintena d'empleats i cooperadors de l'ens surten a defensar la seva innocència i asseguren haver justificat la licitud d'allò pel qual se'ls investiga

Silvestre ha explicat que totes les quantitats que s’havien de cotitzar a la CASS es van cotitzar i ha recordat que, en cas contrari, “els primers perjudicats serien els treballadors”, alhora que ha explicat que perquè un impagament de cotitzacions arribés a ser penal s’haurien d’haver deixat de pagar cotitzacions per valor de 193.000 euros, una quantitat que ni de bon tros arriba ni per molt que es donés per cert l’informe de la policia. L’advocat també ha explicat que els treballadors que cobraven xecs van explicar el funcionament del mateix. 

Via xecs que es cobraven per finestreta dels bancs s’obtenia l’efectiu necessari per afrontar cada cap de setmana les despeses que originaven els desplaçaments dels equips de l’ENFAF o de la selecció nacional, entre altres. Silvestre ha assegurat que s’han presentat prop de 10.000 justificants, comprovants, tiquets i qualsevol mena de documentació que avala una operativa que pot no ser la millor però que és la que era i no ha comportat cap il·licitud per part dels treballadors. Silvestre ha deixat clar que una altra cosa és el que hagin pogut fer els directius o el secretari general de la FAF, respecte dels quals no s’ha pronunciat.

Silvestre ha defensat que les lligues que organitza la FAF són amateurs i per tant, des dels jugadors als entrenadors o àrbitres s’han de considerar com a tals. En cap cas, manté l’advocat, es tractaria de professionals i, per tant, no es pot mantenir que hi ha duplicitat de feines, d’activitats professionals, en aquells casos que això pot suposar una anomalia administrativa, com el cas dels funcionaris. L’advocat de treballadors i col·laboradors manté que si es va eximir els àrbitres de cotitzar a la CASS va ser perquè no es considerava una feina i que si això depenia d’una regulació posterior “caldrà demanar-ho a la CASS, al Govern o al cap de Govern, però no als treballadors”.

El representant legal de treballadors i col·laboradors -no ha volgut esmentar cap nom- ha lamentat els perjudicis que l’informe policial està causant als seus defensats atès el ressò que n’han fet els mitjans de comunicació. En aquest sentit ha defensat que la informació pot ser certa perquè la premsa ha recollit el que deia la policia. Però aquí hi hauria un doble problema: que la policia no va ser a l’entendre dels treballadors de la FAF prou rigorosa i que alguns mitjans de comunicació han fet públics noms i dades de persones sense cap rellevància pública i als quals se’ls ha vulnerat el dret a la presumpció d’innocència o del dret a l’honor. Per aquest motiu “s’han instat quatre procediments judicials”.

Comentaris (8)

Trending