Traspàs de poders tot dissenyant les noves estructures ministerials

El titular d’Interior i Justícia confirma Joan Antoni León com a secretari d’Estat i el nom de l’exconseller Marc Ballestà està damunt la taula per esdevenir número 2 de Sílvia Riva a Esports

-
-
Els nous ministres del ‘TriGovern’ liderat per Xavier Espot han anat simbolitzant el traspàs de poders durant la jornada d’aquest dijous amb els seus antecessors, que en el cas de Justícia i Interior i d’Afers Socials ha estat amb les respectives secretàries d’Estat ‘sortints’. Més enllà del tràmit simbòlic, els nous integrants del gabinet ministerial es posen al dia dels temes pendents i continuen dissenyant l’estructura del que han de ser els seus nous departaments. 

Tots o gairebé tots els ministeris tindran secretaries d’Estat o direccions polítiques fortes. Un dels que pràcticament haurien confirmat ja als funcionaris quins seran els seus càrrecs de confiança hauria estat el nou titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. El massanenc ha rebut el relleu d’una altra massanenca, l’actual consellera general Ester Molné. Després, hauria donat per fet que el jurista Joan Antoni León, que va començar el seu vincle amb l’administració pel ministeri d’Interior, serà el seu secretari d’Estat.

León, secretari d’Estat de Salut el darrer tram de la legislatura sota la tutela de Carles Àlvarez, havia acordat amb el cap de Govern que no es mouria de Salut si el titular d’aquest departament no trobava cap persona que encaixés amb el que pretén. Segons les fonts, però, el recanvi per a León a Salut està ben encarat i s’hauria confirmat a Rossell que pot fer efectiva la seva demanda. El nou ministre havia demanat León com a secretari d’Estat. Per sota d’aquest i com a directora d’Interior s’especula en què gairebé segur que ho serà la lletrada del ministeri, on va arribar el 2001, Cristina Roca.

Gallardo ha reiterat la renúncia liberal al referèndum sobre l'avortament i la disposició a introduir més canvis a la Llei de Funció Pública del que el TC obliga

Si Rossell ha rebut el traspàs en forma de llapis de memòria -circumstància que han fet tots els ministres sortints- de mans de Molné, la resta ho han fet dels seus antecessors. Jordi Gallardo ha estat acompanyat en el seu lloc de feina per Gilbert Saboya. El líder liberal suma al ministeri de Presidència el d’Economia i Empresa i d’aquí que Saboya li hagi fet el traspàs a l’edifici del Prat del Rull. Gallardo, que també liderarà Ocupació, ha estat també el convidat d’aquest dijous al programa d’ATV ‘La Rèplica’, on ha reiterat el seu convenciment que es pot defensar més i millor el programa liberal i es pot incidir més en el canvi dins de Govern que fora.

El nou ministre de Presidència ha confirmat que Liberals renuncia a impulsar el referèndum en relació amb l’avortament perquè, ha explicat, la ciutadania va votar el 7 d’abril forces que majoritàriament estan en contra de la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i, en canvi, no ha descartat poder incloure reformes de més envergadura que les que una sentència del Tribunal Constitucional obliga a la Llei de Funció Pública.

Joan Martínez Benazet de Carles Àlvarez; Ester Vilarrubla d’Èric Jover; Èric Jover, al seu torn, de Jordi Cinca; Judith Pallarés d’Eva Descarrega; Verònica Canals de Francesc Camp; i Víctor Filloy d’Ester Fenoll han estat els altres nous responsables ministerials que han rebut el traspàs simbòlic de poders. En canvi, com que tant Sílvia Calvó com Jordi Torres Falcó i Maria Ubach es queden on estaven no han hagut de protagonitzar cap acte més enllà de començar a pensar en redefinir els seus equips. Calvó esta obligada, almenys, a refer el departament d’Agricultura atès que el seu director fins ara, Landry Riba, ha assumit la secretaria d’Estat d’Afers Europeus.

Liberals es partidari de situar al capdavant d'Andorra Turisme un professional del sector del país, ja sigui nacional o resident

Qui tampoc no ha protagonitzat cap traspàs aquest dijous ha estat la titular de Cultura i Esports, una Sílvia Riva que malgrat haver estat nomenada no ha pres possessió del càrrec. Per qüestions professionals no ho farà fins les properes setmanes. Ara, això sí, ja hi ha noms que estarien sobre la seva taula, i sobre la taula de Govern, per tal de configurar el seu equip ministerial. En aquest sentit, el fins fa poc conseller general recentment retornat a les seves tasques professionals a Andorra Telecom, Marc Ballestà, és un dels candidats a ocupar la secretaria d’Estat d’Esports

Quant al vessant de la Cultura, el que és clar, per exemple, que caldrà cercar un nou responsable per al departament de Patrimoni Cultural. El fins ara coordinador Alfons Codina hauria sol·licitat el seu reingrés al comú d’Encamp, com a bibliotecari, tot just fa una setmana, segons han confirmat fonts comunals. D’altra banda, i sota la responsabilitat de Verònica Canals, per a Andorra Turisme, i donat que no continuarà Betim Budzaku, els liberals són partidaris de situar en la direcció general de l’agència pública de promoció turística una persona del país, sigui nacional o resident.

Comentaris

Trending