Els transportistes, al límit, repercutiran l'augment del gasoil en els clients a partir del gener

La pujada de tarifes pot estar al voltant del 9% en el cas dels bitllets dels viatges internacionals en autocar

Comentaris

Un camió de repartiment de mercaderies.
Un camió de repartiment de mercaderies. ARXIU

El preu del gasoil de locomoció ha augmentat un 32,3% el mes d'octubre en relació al mateix període de l'any passat, i ofega les empreses de transport. A partir del mes de gener l'increment s'haurà d'incloure en els nous contractes. La gerent de l'Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants, Mònica Dalmau diu que l'augment l'han assumit fins ara les empreses amb les tarifes contractuals establertes però que canviarà.

 

L'augment acabarà repercutint també en el preu que paguen els consumidors per accions tan habituals com fer-se portar un producte a casa o viatjar en autocar. Els transportistes asseguren que els carburants ja els suposen el 40% dels costos, i l'increment del 32,3% en el preu del dièsel els està fent treballar amb pèrdues .Al preu del combustible caldrà afegir, a partir del pròxim 1 de gener, la taxa d'hidrocarburs i que els importadors de carburants ja han deixat ben clar que repercutiran al preu de venda al públic. Fonts del sector han reconegut que, amb la mateixa facturació de cada mes, la despesa ha pujat uns 300 euros, i asseguren que si això no es pot repercutir al client i ho acaben assumint ells, hauran de treballar per sota de costos; i asseguren que això per a una empresa, és inviable.

A banda del gasoil, el sector del transport també suporta l'increment del preu de l'AdBlue (un additiu que transforma algunes partícules perquè siguin menys perjudicials) i que ha tingut problemes de subministrament aquesta setmana a Andorra ja que dimecres es van exhaurir les existències. Des de l'Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants, la seva gerent Mònica Dalmau subratlla que el sector està treballant molt i que no tenen manca de conductors, al contrari que en altres països com és el cas del Regne Unit.

Pel que fa al transport de viatgers, la direcció del Grup Julià, que gestiona el Directbus entre Andorra i Barcelona, calcula que els bitllets s'hauran d'encarir al voltant del 9% perquè els surtin els números. La companyia ha anat ampliant les freqüències que han estat mínimes durant molts mesos a causa de la pandèmia de coronavirus.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending