Govern va acordar un dèficit amb les companyies de busos per la Covid i en va pagar un altre

Les adjudicatàries de les línies de transport públic han portat a la Batllia la compensació que van percebre per l’impacte del primer any de la pandèmia

Un vehicle de línia nacional a l'estació de busos.
Un vehicle de línia nacional a l'estació de busos. Toni Solanelles

L’administració va reconèixer a les empreses adjudicatàries del transport públic de viatgers que la pandèmia, durant el primer any de la concessió, havia suposat un dèficit concret. I es va comprometre a assumir-lo. Però quan va ser l’hora de la liquidació, és a dir, de pagar, la quantitat es va acabar rebaixant. No va ser un descompte especialment significatiu. Però serà la Batllia qui haurà de dirimir es va fer ben fet o no.

La secció administrativa ha admès a tràmit recentment la demanda de Coopalsa. Ja ho havia fet abans amb la reclamació efectuada per Nadal. En essència les peticions són idèntiques. Però els arguments poden diferir lleugerament. En tot cas, ha explicat el director-gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, el que no es vol deixar és cap serrell per lligar. Perquè pot tenir impacte, qualsevol discussió oberta, en futurs debats. No es vol que s’estableixi cap mal precedent.

Dallerès reconeix que davan d’un fet sobrevingut i “imprevist” com va ser la pandèmia, el contractant no té perquè assumir “necessàriament” la totalitat del desajustament econòmic. Però el que no pot ser, explicar el directiu de Coopalsa, és que el Govern signi un acord i alhora de liquidar-lo canviï els imports. Això és el que s’ha de discutir. Si aquest pas, “un import relativament petit”, es va fer bé. Però és que les companyies, vist com està actuant l’administració amb la compensació per la rebaixa de l’abonament mensual a 30 euros no es refien de res.

AVENÇOS

Plantar-se davant l’anunci que hi haurà bus gratuït a partir de l’1 de juliol és molt complicat, admet l’executiu de l’adjudicatària de dos dels tres lots del concurs  de línies nacionals. “Es crearia un daltabaix innecessari”, explica Dallerès. Però també és necessari que el Govern posi per escrit que està disposat a abonar i què no. Que es vagin delimitant les coses. Almenys Coopalsa té assumit que és difícil, per una raó de temps, que abans del 30 de juny hi hagi un acord malgrat que “el treball de camp està fet”.

Reclamen, en certa manera, que els tècnics del departament de Transport, molt orientats políticament, facin un pas al costat i deixin treballar sense apriorismes els assessors tècnics externs. “Si hi ha voluntat de fer-ho”, en relació a trobar un acord, hi acabarà sent, admet un Dallerès que reconeix avenços i acostaments. Però també deixa clar que s’ha de tenir en compte que no es poden fer comparatives tenint en compte l’efecte de la Covid. Perquè aquest factor és una anomalia que no s’hauria de repetir.

Comentaris (2)

Trending