Govern i Generalitat ‘eviten’ Andorra Airlines

La companyia capitanejada per Jorge Soriano manté estacionat a la Seu un ATR-72-500 que voldria començar enlairar en poc més d’una setmana sense que ningú no en sàpiga res de res

L'ATR-72-500 llogat per Andorra Airlines i propietat de CanaryFly encara aquest diumenge aparcat a la Seu.
L'ATR-72-500 llogat per Andorra Airlines i propietat de CanaryFly encara aquest diumenge aparcat a la Seu.

De l’aeroport d’Andorra-la Seu, ni el Govern ni la Generalitat no tenen inconvenient en parlar-ne, entre altres coses perquè consideren que ha de ser una infraestructura que vertebri i dinamitzi el territori. El Pirineu. Ara, si del que es tracta és de parlar d’Andorra Airlines, el silenci és sepulcral. I això que l’ànima mater de la companyia, l’empresari Jorge Soriano, ha anat llançant missatges que si fossin certs suposaria que dilluns de la setmana vinent -15 de març- l’aerolínia hauria de començar a operar des de l’equipament de Montferrer.

A l’aeroport LESU -així és com tècnicament es denomina acrònicament la infraestructura urgellenca- fa dues setmanes que hi ha estacionat un ATR-72-500 propietat de la companyia CanaryFly llogat per Andorra Airlines en una operació coneguda com a ‘wet lease’, molt habitual en el sector. El Govern no s’ha manifestat en cap moment sobre aquest fet, que té més d’operació de màrqueting que cap altra cosa. Fonts properes al departament de Transports del ministeri d’Economia asseguren que no hi ha cap contacte amb l’empresa dirigida per Soriano.

El conseller català de Territori i Sostenibilitat es refereix al conveni amb el Principat perquè aquest promocioni la infraestructura ubicada a l’Alt Urgell i assegura que serà en base a aquesta promoció que s’adoptaran les decisions escaients

El departament català de Territori i Sostenibilitat, que té entre les seves atribucions l’aeroport de la Seu, hi va fer una referència al seu dia fent-se ressò de l’aterratge de la nau llogada per Andorra Airlines i assegurant que aquesta companyia té interès en operar des de la capital de l’Alt Urgell. Si es demana oficialment a la conselleria catalana sobre la qüestió, es remet a unes declaracions del conseller Damià Calvet en les quals aquest evitar referir-se a l’aerolínia. Sí que deixa clar que “no hi ha data” per iniciar cap vol regular o de qualsevol mena i que fins que no estigui tot al sac i ben lligat -usava Calvet aquesta expressió- més val no dir res de res.

El conseller català, això sí, assegura que el conveni al seu dia pactat amb el Govern d’Andorra està operatiu i va endavant. “S’ha conveniat un protocol per promocionar l’aeroport de la Seu” i que és “en base a la promoció” que decideixi el Principat, que Catalunya posarà la infraestructura al seu servei i a partir d’aquí, “i en base a aquesta promoció”, acabaran “activant els protocols econòmics” també establerts. Segons Calvet hi ha “oportunitats” però “no tenim una data concreta”, i quan se li parla de la companyia de Soriano -que està a la porta d’un judici amb jurat popular pe corrupció derivada del seu pas per l’Ajuntament de Sabadell com a regidor del PP- fuig d’estudi.

L'avió d'una quarantena de places que ha aterrat a la Seu.

Relacionat

Cop d’efecte d’Andorra Airlines amb l’aterratge a l’aeroport de la Seu d’un avió… buit

Les fonts del departament de Transports d’Andorra consultades oficiosament també asseguren no saber res d’Andorra Airlines i atribueixen l’operació d’estacionament de l’avió a l’aeroport andorrano-urgellenc a una maniobra per intentar atraure inversió. En qualsevol cas, des del Govern, juntament amb l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), s’estaria fent una feina d’anàlisi de quines serien les línies que podrien tenir més interès per al Principat i, a partir d’aquí, es decidirien o s’anirien a buscar possibles operadors.

Amb qui sí que hauria mantingut contacte, encara que no recent, Soriano, seria amb el col·lectiu d’agències de viatges del Principat. Hauria estat com una mena de presentació. “Aquí estem nosaltres”, més o menys. Però sense res més. Res de res. De fet, asseguren fonts consultades d’aquest col·lectiu, es té clar que qualsevol companyia que no tingui el suport obert i explícit de la Generalitat i del Govern d’Andorra no pot anar enlloc. Almenys, no per establir-hi qualsevol tipus de negoci. Per tant, per molt avió que hi hagi estacionat a la Seu, poca cosa més s’hi pot fer.El passat de l’ATR-72-500 aparcat a l’aeroport LESU

L’ATR-72-500 estacionat a la Seu és propietat de l’operadora canària CanaryFly, que fa sobretot vols interinsulars a les illes canàries i que ara té l’operativa suspesa a causa de la pandèmia. Des de Canàries i amb escala a València, l’aparell va arribar a l’aeroport d’Andorra-la Seu el 20 de febrer llogat per Andorra Airlines. A la carrosseria de l’avió hi apareixen rètols de les dues companyies, la propietària i la que comercialment el voldria explotar. La matrícula ´s EC-MSM, corresponent al registre espanyol i que indica que l'avió és el número de sèrie 911 dels fabricats per la l’empresa franco-italiana ATR. Després de passar per dues companyies brasileres de 2010 a 2017, l’aparell va passar a ser operat per Aeronova, la denominació legal d’Air Europa Express davant de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria i des de l’octubre del 2019 l’avió es va integrar a CanaryFly, que ara, en una operació de ‘wet lease’, l’hauria ‘cedit’ a Andorra Airlines. 

Comentaris (3)

Trending