Cop d’efecte d’Andorra Airlines amb l’aterratge a l’aeroport de la Seu d’un avió… buit

La companyia està administrada per l’exdirigent socialista sabadellenc Jorge Soriano, que està a un pas de ser jutjat per corrupció

L'avió d'una quarantena de places que ha aterrat a la Seu.
L'avió d'una quarantena de places que ha aterrat a la Seu.

Fa cinc anys llargs que Andorra Airlines -com al seu dia va ser Air Andorra- insisteix que operarà des de l’aeroport de la Seu. La companyia administrada per l’exdirigent socialista sabadellenc Jorge Soriano ha anat fent passos, anuncis, els darrers temps. L’últim cop d’efecte ha estat aquest matí, quan ha enviat un avió buit (un ATR72) a la instal·lació aeroportuària que l’Alt Urgell comparteix amb el Principat. L’aparell, de més de mig centenar de places, hauria de quedar varat a l’aeroport construït en terme municipal de Montferrer.

De fet, el desembre passat, l’empresa domiciliada a l’avinguda Diagonal de Barcelona va anunciar que a partir del mes de març tenia previst operar des de la Seu. El març s’acosta i l’arribada de l’aparell formaria part de l’estratègia de donar credibilitat a l’aposa d’Andorra Airlines. En aquest sentit, ja ha fet alguns passos més que Air Andorra. L’avió respon a la quarantena de places que Soriano va assegurar al desembre que tenia l’aparell de què disposaven.

Moment de l'aterratge de l'avió a l'aeroport de la Seu.

L’avió té retolació de la companyia catalana i també incorpora porta publicitat d’una companyia que opera regularment amb vols a les Illes Canàries i que es denomina Canary Fly. De fet, oficialment, l'aparell, que procedia de València, estava operat per la companyia canària. Andorra Airlines ja hauria fet algunes operacions amb avions molt més petits que el que aquest divendres ha aparegut a la Seu i la seva intenció seria encarar-se a l’activitat turística enllaçant les instal·lacions d’Andorra-la Seu amb diferents ciutats europees, com podrien ser Lisboa, Madrid, París o Londres.

El catàleg formal d’enllaços no s’ha aclarit mai del tot. Tampoc l’administració andorrana ha ‘reconegut’ mai que la companyia tingui un interès real i fefaent per operar a la Seu. De fet, quan es va anunciar la presentació oficial de la companyia, el 2016, hi havia prevista la presència de representants del Govern. Però finalment, i una vegada va transcendir que rere l’empresa hi havia Jorge Soriano, cap representant governamental va acudir a la cita.

WhatsApp Image 2021 02 19 at 15.25.13
Una imatge de l'interior de l'aparell varat a la Seu.

Soriano està investigat en el marc del ‘cas Mercuri’. De fet, n’és presumptament el principal implicat. La instrucció d’aquest cas, que usava suposadament els contactes polítics al tomb de l’Ajuntament de Sabadell, per adjudicar contractes i treballs a canvi de comissions, s’acaba de tancar. El sumari de l’afer ja s’ha enviat cap al tribunal que l’haurà de jutjar, amb Soriano com a principal acusat, de forma genèrica, de corrupció.

Jorge Soriano José és actualment l’administrador únic d’Andorra Airlines Flights, societat constituïda el 18 de juny del 2015, hores d’ara amb un capital social de 140.000 euros i titular de la marca Andorra Airlines. Domiciliada a l’avinguda Diagonal 640 de Barcelona, té una empresa ‘germana’ que també administra Soriano: Andorra Helicopters. Per a la inversió a les companyies aèries, aparentment l’exidirigent socialista a Sabadell està íntimament vinculat a l’empresa Entrevalles y Robledos, que ofereix serveis de telecomunicacions i navegació aèria, i que constituïda el 2016 a Sant Adrià de Besós té ara com a administrador únic Francesc Valldeperas i com a administradors solidaris l’esmentat Soriano i Jordi Suroca.

Comentaris (5)

Trending