Les companyies de bus demanen ingressar 30 euros cada cop que s’activi un abonament gratuït

Coopalsa i Nada exigeixen a Govern que no es perjudiqui més encara la seva situació financera i reclamen que abans de l’1 de juliol estigui restituït l’equilibri financer derivat de la davallada de tarifes

Busos a l'altura de l'estació nacional.
Busos a l'altura de l'estació nacional. Toni Solanelles

Que el Govern pot arribar a l’1 de juliol havent fet els deures que li demanen les companyies de bus? És possible. Que té ara l’administració clar com farà les coses per poder engegar el transport públic gratuït? Res de res. Que és una mena de promesa electoral que l’executiu ha de complir? Ben segur. I a partir d’aquí, el que les concessionàries de les línies exigeixen és que no se’ls agreugi més la seva situació i financera i que cada nou abonament de l’època gratis que s’activi, només en la primera validació, suposo un ingrés directe i immediat de 30 euros.

En la reunió d’aquest dilluns, els representants de l’administració, igual com van donar a entendre que no tenen clara la logística del transport gratuït, també van assegurar que no volen perjudicar les companyies. Vist el dany que estan causant a Coopalsa i Nadal no compensant les empreses per la decisió unilateral del Govern de reduir a 30 euros l’abonament mensual des del setembre passat, ara les operadores ja no volen sentir parlar de segons què. I de paraula menys encara. Per tant, tot ben clar i per escrit.

Dos autobusos dels que cobreixen el transport públic nacional.

Relacionat

Transport públic gratuït a partir de juliol i pujada de salaris des del juny

Que se’ls abonin 30 euros des del primer viatge d’un abonament -i si el títol no s’acaba esgotant, el problema serà de l’administració- donaria una mica d’aire a les empreses. Una mica de coixí. I el coixí gros, la compensació que deu l’administració, hauria d’arribar sí o sí abans de l’1 de juliol, quan el Govern ha anunciat que s’iniciarà la prova pilot de sis mesos de transport gratuït. De moment, no hi ha cap mena de filtre. I qualsevol persona d’entre 4 i 64 anys censada al Principat hauria de poder tenir dret a l’abonament mensual gratuït. Per ara, tan és que el faci servir per 3 viatges o per 333. No hi ha filtres.

ACOSTAMENT

Més enllà de la petició que s’abonin 30 euros a la primera validació, fonts de les companyies reconeixen que el Govern sembla entendre una mica millor la situació o, almenys, haver fet una proposta que s’acosta més al que entenen les companyies que hauria de ser. Però ni de bon tros Nadal i Coopalsa estan en condicions d’acceptar res. De fet, tampoc l’administració posa res per escrit. Govern i companyies encara estan lluny en relació amb el que es considera que han deixat de facturar les empreses per la reducció del preu de l’abonament fins als 30 euros.

Les fonts consultades han assegurat que no hi ha cap altra trobada prevista però que veuen una mica més de voluntat per part de l’administració per tal de compensar com pertoca. “Comencem a veure que el missatge que estan passant és que no compleixen els seus compromisos, que tiren pel dret però no assumeixen les responsabilitats”, han afirmat les fonts. Les fonts consultades properes a Coopalsa i Nadal mantenen que amb voluntat i criteris tècnics, hi ha marge per arribar a una entesa. I estan convençudes que aquesta podria arribar abans de l’1 de juliol que és el que demanen amb certa exigència, per dir-ho d’alguna manera.

Comentaris (1)

Trending