Tot tancat menys l’essencial a partir de dimecres

El cap de Govern reconeix que “la davallada de l’activitat (d’avui) és insuficient per contenir la pandèmia” i adopta mesures “dràstiques però necessàries”

Espot, durant el discurs.
Espot, durant el discurs.
Construcció, activitats artesanals, despatxos… a partir de dimecres tot tancat i administració a mínims. Només quedaran oberts els serveis bàsics i essencials, principalment els que garantiran el control sanitari i de seguretat. Així ho ha assegurat fa pocs minuts el cap de Govern, Xavier Espot, en una al·locució a la ciutadania en què ha reconegut que “la davallada de l’activitat (d’aquest dilluns) ha estat insuficient per contenir la pandèmia”.

Espot, que ha demanat comprensió i que es faci costat a l’executiu, ha explicat que les mesures econòmiques que s’estan acabant de perfilar en una llei òmnibus que serà tramitada per la via de l’extrema urgència, estan pensades perquè durin entre quinze dies i un mes. El tancament pràcticament total de l’activitat econòmica és una “decisió especialment dolorosa perquè Andorra no té el múscul financer de països més grans” i no té accés a entitats de crèdit o liquiditat internacionals. També ha afirmat que s’aplicarà el principi de la co-responsabilitat i que les mesures que s’apliquin afectaran els empresaris, els assalariats, els autònoms i el sector públic. L’administració aturarà tots els processos de licitació d’obres i suprimirà tot allò que no sigui fonamental per tal de guardar reserves per fer front a l’impacte que tindrà el coronavirus.

El cap de Govern ha posat en relleu la necessitat d’anar un pas més en les mesures, ja que en tan sols 24 hores “hem passat de 5 a 14 casos de coronavirus”, fet que “en xifres absolutes pot semblar poc significativa però que representa un increment diari proper al 200%”. Per això, i amb “l’objectiu principal de no estressar el nostre sistema sanitari i que estigui apunt tant com sigui possible per atendre els persones que ara i en el futur seran contagiades pel Covid-19”, cal intensificar les mesures “per tal de no haver de no arribar a afectar el dret fonamental a la lliure circulació de les persones”.

El cap de Govern justifica les noves mesures perquè "hem passat en 24 hores de 5 a 14 casos, un 200% diari"

I aquestes suposen que, a partir del dimecres i durant un període inicial de vuit dies, s’obligarà a cessar totes les activitats laborals que siguin considerares de risc i, per tant, puguin suposar “un excessiu dels recursos sanitaris”. Entre elles, ha explicat, hi ha la construcció i altres vinculades, així com les industrials, artesanals i algunes professions liberals que es detallaran via reglament. No es veuran afectats els comerços d’alimentació, les farmàcies ni les benzineres.

Les mesures també impliquen la reducció al màxim de l’activitat a les administracions públiques, sigui la central o les comunals. Només es deixarà allò que faci falta per cobrir l’activitat estrictament essencial. En les properes hores s’han de determinar els serveis mínims.

Espot ha admès posat en relleu que “l’evidència científica i els models matemàtics demostren que l’única manera efectiva de contenir la pandèmia i d’evitar, en la mesura del possible, el col·lapse del sistema de salut és reduir al màxim les interaccions físiques entre les persones”. I, per això, ha alertat que “això depèn de tots i cadascú de nosaltres”.

Espot ha afirmat que “Andorra només ens té a nosaltres” i ha tornat a defensar que “el principi de la corresponsabilitat és el que ha de guiar les nostres actuacions”. També ha recordat que en poc temps es tramitarà una llei òmnibus amb mesures per pal·liar l’impacte econòmic de la crisi. La voluntat és fer front a una aturada “d’entre quinze dies i un mes” i “no deixar caure ningú”.

Comentaris (27)

Trending