Govern amplia vuit anys la concessió del túnel d’Envalira per compensar les pèrdues de la pandèmia

L’empresa gestora va fer la petició a l’abril seguint la possibilitat que brindava el pressupost pel 2022 i l’executiu l’accepta, allargant el termini de finalització del 2048 al 2056

Un dels accessos al túnel d'Envalira.
Un dels accessos al túnel d'Envalira. Túnel d'Envalira

El Govern allargarà més de vuit anys la concessió del túnel d’Envalira. Ho fa seguint la petició de l’empresa gestora de la infraestructura, que s’acull a la disposició inclosa al pressupost del 2022 per fer front a les pèrdues generades per culpa de la pandèmia. Així doncs, l’actual termini, que finalitzava el 2048, s’amplia ara fins al 2056.

La mesura s’ha aprovat aquest dimecres en la reunió del consell de ministres. La petició va ser presentada per la concessionària ara fa uns mesos, a l’abril. La demanda seguia el que es va establir al projecte de llei del pressupost per al present exercici. Més concretament, en la seva disposició segona. El text obria la porta a aquesta possibilitat, també en altres àmbits, com ara el de les estacions d’esquí, per restablir l’equilibri econòmic i financer després dels anys de restriccions per culpa de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, des del març del 2020.

Així, l’empresa ha posat en relleu que al llarg d’aquest gairebé dos anys l’emergència sanitària va provocar, com ha explicat el ministre de Turisme i Telecomunicacions, fent de portaveu del Govern, Jordi Torres, “una disminució del trànsit que emprava el túnel i, per tant, dels ingressos”. Un cop analitzada la petició, i seguint la llei, Govern ha acceptat la demanda.

Així, s’amplia en vuit anys i dos mesos la concessió actual. Aquesta finalitzava el 5 d’agost del 2048. En canvi, ara ho farà el 17 d’octubre del 2056. És el temps que havia demanar Túnel d’Envalira S.A., l’empresa gestora de la infraestructura.

La societat va presentar una sèrie de càlculs econòmics, validats per una auditoria. Govern ho ha analitzat i també ha demanat el suport de tècnics externs per “constatar que tot fos correcte”. I els informes van ser favorables. “És evident que van deixar de facturar per culpa de les restriccions”, ha posat en relleu Torres.

De moment, però, és l’única concessió depenent de Govern que tindrà aquest allargament, segon les condicions establertes al pressupost. “No tinc constància de cap altra petició”, ha apuntat el ministre. Tot i això, cal recordar que la mesura també pot ser demanada per les estacions d’esquí. En aquest cas, als comuns que van donar els terrenys dels dominis de neu en concessió.

Comentaris (10)

Trending