Govern ‘allibera’ terrenys de Casa Rossell per a projectes socials o epidemiològics

Els darrers dies s’ha comunicat als ramaders que tenien llogades tres parcel·les, a la Cortinada i Ordino, per a aprofitaments agrícoles, que els rescindeix urgentment els contractes per poder disposar dels espais

Zona del Prat de la Farga, a tocar de la carretera general a la sortida d'Ordino en direcció a Sornàs.
Zona del Prat de la Farga, a tocar de la carretera general a la sortida d'Ordino en direcció a Sornàs. ARXIU

Govern pensa en terrenys de Casa Rossell, a Ordino, per ubicar-hi alguns dels projectes estrella del seu programa ‘Horitzó 2023’. La sensibilitat dels projectes o l’estat embrionari dels mateixos està fent actuar l’administració amb cautela, amb cert misteri i algunes dosis de secretisme. Això no treu que vagi executant decisions per tenir apunt el que escaigui en el moment oportú. D’aquí que recentment els responsables de la gestió de les propietats de la històrica casa ordinenca hagin rescindit el contracte d’arrendament amb aquells ramaders que tenien llogats tres terrenys diferents.

En cap cas vol dir que l’executiu acabi emprant els tres terrenys -dos a Ordino, a tocar de la carretera general i molt a prop del centre esportiu en un cas; a la zona de la Covanella en un altre; i un tercer a la Cortinada, per sobre del nou aparcament que s’ha construït no fa pas massa al quart- per a les finalitats que finalment vulgui dotar-los. Però com que tot plegat encara està a les beceroles, el Govern vol tenir tots els recursos disponibles. Fa tres anys, el llavors cònsol, l’actual mandatari Josep Àngel Mortés, va oferir els terrenys de Casa Rossell -de titularitat governamental, no pas comunal- com a possible escenari per a un heliport. No sembla ara que aquesta hagi de ser la finalitat actual.

Habitatges d’ús social (o de preus assequibles, o com li vulguin dir); el possible laboratori nacional d’epidemiologia; o algun centre assistencial per a gent gran, candidats a ubicar-se a la parròquia ordinenca

Hi ha tres projectes que poden confluir a Ordino, que no vol dir que s’hi acabin fent tots tres ni que tots tres acabin anant en un sol terreny. Tot està en l’aire, però també és clar que la parròquia del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, algun premi s’endurà. Tornem als projectes: habitatges d’ús social (o de preus assequibles, o com li vulguin dir); el possible laboratori nacional d’epidemiologia; o algun centre assistencial per a gent gran. Tot està encara molt incipient, però per un cas, el Govern ha alliberat els tres terrenys dels contractes que els lligaven a dos masoveries concretes, per dir-ho així.

No feia ni un any que s’havien renovat els contractes per cinc anys més. Però els pactes ja establien unes clàusules per les quals amb el temps de marge suficient l’arrendament es podia deixar sense efecte. El trencament contractual, doncs, s’ha fet seguint les normes al peu de la lletra. Els terrenys, tots tres pertanyents a Casa Rossell i inclosos en el patrimoni públic via herència, eren per aprofitament agrícola. Hi peixia fins ara el bestiar; se’n dallava l’herba. Caldrà veure en el futur, a mitjà termini, quina utilització s’hi acaba donant.

Un dels terrenys, el que toca a la carretera general a la sortida del nucli urbà d’Ordino, al costat del CEO, s’anomena Prat de la Farga i està formalment domiciliat al camí de la Uïna. Tota la unitat, que no vol dir que sigui la disponible, té una superfície de 35.222,56 metres quadrats. El segon terreny situat al poble d’Ordino és a la zona de la Covanella. La unitat, de 5.436 metres quadrats, s’anomena justament Camp de Covanella i per si no n’hi havia prou, està domiciliat al carrer de la Covanella. Finalment, el terreny ‘alliberat’ a la Cortinada formaria part de la unitat Terra Camp Ceró, Terra Barré, Terra Rodona i Terra Batallats, està domiciliat al carrer Batallats i en el seu conjunt és una unitat urbanística de 26.762 metres quadrats.

Comentaris (8)

Trending