Preocupació veïnal a Ordino per la posada en marxa de les obres de l’accés al prat de Grifols

A banda de l’expectació, l’arribada de les màquines que han d’eixamplar els camins, refer el pont que hi ha a la zona i portar els serveis d'electricitat, telefonia i aigua potable a peu de finca no satisfà gens bona part de la ciutadania

La caseta i maquinària a l'accés que s'ha de millorar.
La caseta i maquinària a l'accés que s'ha de millorar.

Les obres de millora de l’accés al prat de la Farga d’Ordino, la finca on s’ha de construir el laboratori de la multinacional Grifols, s’han posat en marxa aquest dilluns i han portat el malestar veïnal a Ordino, on hi comença a haver la consciència que el procés és irreversible i que el centre que molts ciutadans com a mínim de la parròquia consideren un perill.

Els treballs que aquest dilluns s’han començat a posar en marxa són el primer pas per tirar endavant el projecte de la farmacèutica d’origen català que té el suport total del Govern. Els treballs que s’han de fer ara tenen un cost d’adjudicació de poc menys de 800.000 euros i consisteixen en eixamplar els camins, refer el pont que hi ha a la zona i portar els serveis d'electricitat, telefonia i aigua potable a peu de finca.

El moviment d’operaris i maquinària a la zona ha aixecat una forta expectació entre els veïns ordinencs. I seguidament molta indignació. No s’acaba de comprendre com un paratge natural de l’envergadura del prat de la Farga es pot ‘invertir’ en un laboratori com el que està projectat. Fins ara, les màquines per a les feines agrícoles que s’hi havien de fer passaven per l’accés que hi ha. Però la construcció del centre de recerca de Grifols obliga a fer una actuació més decidida i ampliar un metre i mig el vial que porta a la zona esmentada per tal que es pugui transitar millor donat l’increment del volum d’activitat que es preveu que hi hagi, almenys, per la construcció de l’esmentat laboratori, amb presència gairebé constant de camions i màquines.

Captura de pantalla 2022 09 12 a las 15.16.54
Vehicles de la constructora a l'inici de l'accés.

Una vegada millorat l’accés, el següent pas hauria de ser començar a construir ja l’esmentat centre. I això és el que més temen els veïns de la zona i, en bona mesura, segons els consultats, de tota la parròquia o de bona part. “No podem entendre que es dediqui un espai verd preciós a una obra d’aquesta mena. Un laboratori de biotecnologia amb molts riscos associats enmig d’un paratge Reserva de la Biosfera”, han explicat les fonts que han lamentat que, de cop, “es produeix un canvi en el paisatge, en la tranquil·litat d’un poble i molts impactes més”.

Les obres de millora del vial l’assumeix l’Estat. A la zona on s’ha començat a intervenir avui, en les tasques preparatòries a l’actuació, s’hi ha instal·lat també una caseta d’obra perquè els operaris hi puguin guardar les seves coses i hi facin altres activitats d’ordre logístic.

Comentaris (1)

Trending