Terceravia exigeix que “sí o sí el Museu Nacional ha d’estar a Andorra la Vella”

Emi Matarrodona, Jaume Carrera i Joan Ayala reciten propostes de la formació en un conat de reunió de poble on queda clar que volen una parròquia més neta del que està ara

-
-
“El Museu Nacional ha d’estar a Andorra la Vella. Sí o sí ha d’estar a Andorra la Vella.” És una de les reivindicacions de Terceravia. Com a mínima, de la candidatura de Terceravia a la capital. Així de clar ho han deixat els candidats Emi Matarrodona, Jaume Carrera i Joan Ayala en un conat de reunió de poble en què ha quedat clar, també, que la parròquia ha d’estar més neta del que ho està actualment. I que el comú ha de ser molt més àgil alhora de gestionar els tràmits. Ep, i que potser traslladant les sessions de consell de comú de les 4 a les 6 de la tarda potser més gent decidiria seguir en directe la presa de decisions de la corporació.

Una broma tot plegat, vaja. I és que de míting electoral poc n’ha tingut l’acte de Terceravia a Andorra la Vella. La sala Consòrcia del Centre de Congressos amb prou feina ha acollit quaranta persones, amb els consellers generals Josep Pintat i Joan Carles Camp al capdavant, i amb els tres primers membres de la candidatura recitant propostes del programa electoral com qui canta la loteria o diu les taules de multiplicar. És la campanya electoral. És així. Ayala, historiador, arxiver comunal, ha estat qui més ben apresa ha demostrat tenir la lliçó. De fet, ha acabat excusant-se per haver-se allargat més que els seus dos companys sumant les diverses intervencions que han fet.

La formació remarca molt que cal una millor aplicació de les normatives referides al trànsit per les voravies -en referència als patinets- i a la higiene

Després de la presentació dels candidats -s’han recitat els noms, no ha pujat pas ningú a cap escenari-, els tres candidats han començat a desgranar propostes a pal sec. Matarrodona, la cap de llista, ha fet al final una mena de resum de les pretensions de Terceravia. La formació vol “una parròquia neta i sostenible, amb comú amb tràmits ràpids, i que sigui referent en cultura i medi ambient”. Més o menys. En les seves intervencions, Matarrodona ha assegurat que Terceravia “incidirà moltíssim” en aspectes que fomentin la convivència i en garantir la higiene.

La cap de llista ha assegurat que es revisarà el reglament que regula el trànsit rodat a les voravies perquè “els vianants estem en perill de ser aixafats”. Implícitament es referia als patins i els patinadors. També es pretén aplicar més rigorosament l’ordinació d’higiene perquè, valgui la redundància, “no hi ha la higiene que Andorra la Vella es mereix”. La candidata a cònsol major d’Andorra la Vella ha afirmat que “ampliarem estratègicament el nombre de punts de recollida selectiva. N’hem de posar més. Hi ha molta gent enfadada”, alhora que ha assegurat que s’hauria de ser més vigilant amb els “peluts” i els seus orins. 

Com ja havia avançat en altres compareixences la formació, Matarrodona ha recordat que “sotmetrem a consulta totes les inversions importants” i una de les primeres consultes que s’hauria de fer és sobre el telefèric del Pic de Carroi, del qual, ha denunciat, no hi ha ni “informes d’impacte ambiental ni econòmic”. La líder de Terceravia a la capital ha reivindicat un ‘skate park’ per al centre de la parròquia i un rocòdrom, ha lamentat que no s’hagi fet des de fa temps cap actuació a la Plaça del Poble i ha fet una crida a les trobades intergeneracionals i a apostar per l’apicultura.

Els membres de la candidatura asseguren que “la nostra diferència rau en la forma de fer les coses; coses senzilles, pragmàtiques, eficients”

El número 2 de la candidatura, Jaume Carrera, s’ha referit al dèficit zero -una aposta de tronc comú de la formació a nivell nacional- i ha reclamat més agilitat burocràtica: “Ens preocupen moltíssim els tràmits i la durada que tenen”. Per la qual cosa creu que s’hauria de potenciar el comú en línia. Carrera també ha reclamat, en matèria d’urbanisme i obres, que es duguin a terme “idees ben planificades i estructurades”, ja que no pot ser, ha explicat, que hi hagi una actuació en un lloc i que després se n’hagi de desfer una altra per tornar-hi a intervenir.

I qui s’ha esplaiat més, s’ha dit, és el número 3 de la llista, un Joan Ayala que ha parlat de cultura i de les seves recerques com a historiador i arxiver, i també ha fet alguns apunts sobre riscos naturals. Ha esmentat tot un seguit de coses -que si itineraris culturals, que si millors senyalitzacions dels monuments…- i ha remarcat que “la nostra diferència rau en la forma de fer les coses”. Com? “Coses senzilles, pragmàtiques, eficients”. L’integrant de la candidatura de Terceravia ha demanat que “no cal anar a cop de talonari” i, per això, “hem de creure amb els nostres funcionaris hi ha gent molt preparada”. “Tenim una coherència, creure que des de dins de l’administració es poden fer moltes coses i molt importants.” I l’advertència final vist, ha remarcat Ayala, que la Biblioteca Nacional i el fons bibliogràfic marxa cap al Rosaleda d’Encamp: “El Museu Nacional ha d’estar a Andorra la Vella. Hem d’estar molt atents. Sí o sí ha d’estar a Andorra la Vella.” De museu el míting, també.

Comentaris

Trending