La sinistralitat a la rotonda del Km0 es dispara

En els primers sis mesos d’aquest 2021 hi ha hagut més accidents que en els dotze mesos dels dos anys precedents, i quatre persones hi han sofert ferides, un dels nivells més alts de sempre

Un accident al punt rodó el juny passat.
Un accident al punt rodó el juny passat. Toni Solanelles

La sinistralitat, d’una manera o altra, ha anat sempre lligada a la rotonda del Km0, a la carretera CG1, i a l’altura del carrer de la Unió, que fa de frontera entre les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes. Aquest 2021, el volum d’accidents està retornant a uns nivells preocupants, fent bones, en certa manera, les sensacions dels veïns de la zona que lamenten que massa sovint hi hagi topades i encara més ensurts.

Cert que aquesta infraestructura va sofrir modificacions al 2012 perquè, tres anys després més o menys de la seva construcció, ja es va veure que la ‘decoració’ que contenia el punt rodó en el seu centre, amb l’ ‘ou’ com a colofó entorpia, i molt, la visibilitat. La reducció de l’eix central del punt rodó, la rebaixa d’aquell centre, va facilitar una millor visibilitat, no hi ha dubte, però no ha resolt pas el problema, que de ben segur és d’una altra naturalesa o, en tot cas, les dades d’aquest 2021 així ho reflecteixen.

En els primers sis mesos d’aquest any hi ha hagut més accidents que en els dotze mesos dels dos anys precedents, i quatre persones hi han sofert ferides, un dels nivells més alts de sempre. Fins i tot d’abans de fer-hi les modificacions que al seu dia va impulsar el llavors ministre d’Ordenament Territorial Gerard Barcia, malgrat que els treballs ja van ser licitats i promoguts pel primer executiu de Toni Martí, amb un altre canillenc (Jordi Alcobé) al comandament del departament encarregat de l’obra pública estatal.

En els deu anys precedents a l’actual, això és, del 2011 al 2020, segones dades oficials facilitades pel servei de policia, hi ha hagut en aquell punt 88 accidents, 32 dels quals amb ferits. Hi han sofert danys 37 persones. 56 accidents més van ser ‘només’ de danys materials; sortosament no hi ha hagut cap víctima mortal en aquest període

En els deu anys precedents a l’actual, això és, del 2011 al 2020, segones dades oficials facilitades pel servei de policia, hi ha hagut en aquell punt 88 accidents, 32 dels quals amb ferits. Hi han sofert danys 37 persones. 56 accidents més van ser ‘només’ de danys materials. Si s’estableix una mitjana, es podria establir que al punt rodó del Km0 hi ha una mitjana anual de 8,8 accidents, amb 3,2 amb danys personals (3,7 ferits) i 5,6 sinistres de danys materials. La comparativa no és del tot bona perquè com a mínim els anys 2011 i 2012 la rotonda encara tenia l’aspecte anterior i els accidents hi van ser amb molta major mesura.

Amb tot, durant els primers sis mesos d’aquest 2021 ja hi han hagut set accidents, quatre dels quals amb ferits, deixant, justament, quatre ferits. Els altres tres sinistres han estat de danys materials. Les xifres són superiors a la majoria d’anys previs en la seva totalitat. D’acord que durant el 2020 el trànsit no va ser tan elevat com en exercicis precedents. Però si l’esmentat curs hi van haver cinc accidents (tres amb un total de quatre persones ferides, i dos de danys materials), el 2019 va registrar sis accidents (amb tres amb un total de tres persones ferides, i tres de danys materials).

Amb el rectificat actual, els dos ‘pitjors’ anys, per dir-ho d’alguna manera, han estat el 2016 i el 2018. Un pel nombre d’accidents, l’altre pel nombre de ferits. Així, al 2016 hi va haver un total de nou accidents: set que van comportar vuit persones ferides, i dos més de danys materials. Al 2018, hi va haver de accidents, encara que només dos van deixar dos ferits i vuit van ser de danys materials. Sortosament, en tots aquests anys no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal en aquell punt.

Tampoc el 2011 o el 2012, quan amb el centre del punt rodó molt més alçat, la sinistralitat també va ser molt més alta. Així, en el primer d’aquests dos darrers anys esmentats hi va haver un total de disset accidents: tres amb un total de quatre persones ferides, i catorze de danys materials. Al 2012 hi va haver catorze sinistres amb sis ferits en cinc accidents i nou xocs més de danys materials. Aquest 2021 la situació torna a complicar-se i les autoritats hauran de fer, si escau, la pertinent reflexió sobre la sinistralitat en aquell indret.

Comentaris (11)

Trending