Un esclat de vent huracanat causa nombrosos danys a tot el país

Els serveis d’emergència han de fer nombroses sortides i prioritzen el risc de caiguda que hi ha en estructures de les torres del Clot d’Emprivat i també de rètols a l’Illa Carlemany encara que hi ha actuacions i desperfectes en molts indrets

Bombers i operaris d'altres serveis públics treballant per retirar un arbre que ha tallat l'avinguda d'Enclar.
Bombers i operaris d'altres serveis públics treballant per retirar un arbre que ha tallat l'avinguda d'Enclar. Toni Solanelles

Les ràfegues de vent huracanat extremadament violent que han començat a bufar poc abans de les 11 de la nit de diumenge han causat nombrosos danys en zones diferents de tot el territori nacional, alhora que han portat el temor en molts indrets. Ha estat poca estona, just l’efecte corresponent a allò que meteorològicament parlant es denomina un esclafit, però n’hi ha hagut prou per provocar desperfectes quantiosos i obligar els serveis d’emergència a fer nombroses sortides.

Moltes persones visitants, assistents a la caravana del Tour, s’han vist sorpresos pel temporal d’aigua i vent que ha tingut una especial repercussió al centre del país encara que s’ha deixat notar arreu del país. Els equips d’emergència -policia en alguns casos, bombers en d’altres, i tot sovint amb el suport dels serveis de circulació- s’han centrat en mirar que no hi hagués danys personals al tomb de les torres del Clot d’Emprivat, de les quals n’han volat literalment diversos objectes i proteccions. La promoció Terrasses d’Emprivat ha tornat a generar molts problemes i per evitar ensurts s’ha decidit tancar a la circulació l’avinguda Nacions Unides.

IMG 20210712 004901
La torre Terrasses d'Emprivat ha tornat a donar maldecaps i ha obligat a tallar Nacions Unides, a Escaldes. Toni Solanelles

A la zona de Clot d’Emprivat, a més s’ha donat el cas que hi havia estacionats la immensa majoria de vehicles de la caravana publicitària del Tour, que corria risc de danyar-se en funció de com responguessin algunes de les estructures dels edificis que s’estan construint. A més, la presència d’aquesta caravana de la ronda ciclista francesa ha fet que inusualment i fins a altes hores de la matinada hi hagués molta més activitat, moviment, xerinola de persones. Fins i tot amb establiments oberts més enllà de l’horari que les normatives relatives a la pandèmia permeten.

Bosses d’escombraries, contenidors, mobiliari urbà i fins i tot arbres han estat enlairats o arrencats segons el cas pel fort vent, que s’ha endut proteccions de diverses obres del centre del país i que ha posat en risc de caiguda, per exemple, un rètol a l’Illa Carlemany, fet que ha obligat a alterar la circulació al carrer Valira, la continuació d’Unió en direcció a la Dama de Gel. Bombers i policia miren d’assegurar les zones per evitar que hi hagi danys personals. A la zona de Mitjavila, el vent s’ha endut literalment bona part d’una terrassa d’un local de copes que està al capdamunt d’un edifici. Sortosament no s’han hagut de lamentar danys personals. Però un tram del carrer també s’ha tancat a la circulació i des de Mitjavila no es podia accedir ni cap a Meritxell ni cap a Prat de la Creu.

A Prat de la Creu, justament, la caiguda d’un arbre ha trencat un dels vidres protectors de la marquesina de L’Orri. I els bombers, que han hagut de fer diverses actuacions, han hagut per exemple de retirar un arbre que tallava la circulació a l’avinguda d’Enclar, a Santa Coloma, o al carrer Roger Bernat, a la zona de Prada Ramon, també a Andorra la Vella. D’arbres caiguts o branques trencades, que en alguns casos han malmès cotxes estacionats, n’hi ha hagut un munt. Per exemple a la Plana escaldenca o al rec dels Serradells.

 

Sobretot en aquells llocs on hi ha bastides o elements amb una subjecció dèbil, hi ha molt risc de caiguda o han caigut ja els esmentats elements de protecció. Des de Sant Julià -a la recta de la Margineda ha caigut un senyal de circulació a l’altura d’una zona de concessionaris d’automòbils i ha trencat el vidre de l’aparador d’un establiment que hi ha a la zona- a la zona de Ciutat de Valls, on han volat literalment dues xemeneies que han obligat també a intervenir els bombers, fins a diversos punts de tot el Principat. Hi ha una cinquantena de punts en risc, almenys, més enllà del que ja ha volat i sense comportar un perill afegit ja no es recuperarà. Els serveis meteorològics ja havien advertit de la possibilitat de xàfecs i vent, encara que l’alerta no semblava de la magnitud del que hi ha acabat havent.

Aquest dilluns caldrà posar en ordre tot plegat i avaluar l’impacte dels danys que el cop de vent ha deixat en nombrosos punts del país. En principi, i fins a la 1 de la matinada, no hi havia constància de danys personals, sortosament, però sí que havien estat molts els desperfectes ocasionats en propietats privades i béns públics. I les centraletes de la policia, dels bombers i dels serveis de circulació han estat estona en deixar de sonar, perquè una vegada que s’ha aturat l’esclafit s’han començat a visualitzar la repercussió negativa del fenomen meteorològic.

Comentaris (7)

Trending