Alerta per l’increment de bitllets falsos

(AMB VÍDEO) Policia i AFA avisen d’un augment de diners fabricats per al rodatge de pel·lícules i que es creu que els estafadors haurien aprofitat per introduir-los al mercat comercial durant les festes de Nadal i afecta especialment els de 20 euros

Els bitllets falsificats.
Els bitllets falsificats.

La policia i l’Autoritat Financera Andorra (AFA) han emès una alerta arran d’haver detectat les darreres setmanes un increment de la circulació de bitllets falsos. Especialment, avisen, de bitllets de 20 euros. El cos d’ordre i el supervisor apunten que són similars als autèntics però que es poden distingir perquè inclouen inscripcions a l’anvers o el revers on s’indica que no són de curs legal. De fet, a l’origen són bitllets pensats per a rodatges de pel·lícules. Es creu que es van introduir al circuit comercial durant les festes de Nadal.

Es tractaria, apunten, dels bitllets anomenats “de cinema” o “fantasia”. Simulen els legítims, de 5, 10, 20 i 50 euros, en color, mida i disseny. Això sí, se’ls pot detectar per inscripcions com ara “this is no tegal tender”, “it’s used for motion props” o “movie Money”, entre altres. A banda, tots tenen el mateix número de sèrie: el MB66688880. És la referència que comparteixen més del 89% de tots els bitllets “de cinema” o “fantasia” interceptats el 2022. Com explica el sergent cap de l’Oficina Central Nacional de moneda falsa adscrita al departament de policia, el paper també és diferent i el tacte pot donar pistes de la falsedat del bitllet.

Tocar el bitllet a consciència o mirar la bandera d’Europa -si no hi ha la firma del president del torn del BCE i, en canvi, hi ha la inscripció ‘movie money’ és senyal de falsedat- o altres inscripcions on clarament es diu que és diner il·legal és clau

La policia explica que s’estan trobant, sobretot, arran de les festes nadalenques. Es creu que durant aquestes dates que els estafadors haurien aprofitat per introduir-los en el circuit comercial. En gran mesura procedirien d’impremtes italianes i haurien proliferat especialment al sud de França, que és actualment la zona on s’han detectat més bitllets d’aquestes característiques. Per això, tant el cos d’ordre com l’AFA demanen als responsables i treballadors de botigues que estiguin especialment atents. També es recomana als establiments comprovar l’autenticitat de tots els bitllets, independentment del seu valor, per poder detectar-los en el moment del pagament.

En aquest sentit, el sergent encarregat de l’oficina sobre moneda ha assegurat que els bitllets falsos més detectats són els de 20 euros. “Les botigues no solen usar la màquina de detecció de bitllets falsos si no és a partir dels de 50 euros”, per aquest motiu es recomana usar la màquina en qüestió “en qualsevol valor”. El policia explica que difícilment algú que vulgui introduir un bitllet falsificat els barrejarà amb algun bitllet real, atès que solament amb el tacte quedaria en evidència.

A banda d’adquirir un producte pagant amb un bitllet fals, el que busca el presumpte delinqüent és que el comerciant en qüestió li hagi de tornar un canvi notable, amb la qual cosa acaba rebent diner real. És a dir, mirar de donar un bitllet de 20 euros per a una compra de cinc o sis, amb la qual cosa automàtica, a banda d’allò adquirit, s’embutxaca 14 o 15 euros bons. Tocar el bitllet a consciència o mirar la bandera d’Europa -si no hi ha la firma del president del torn del BCE i, en canvi, hi ha la inscripció ‘movie money’ és senyal de falsedat- o altres inscripcions on clarament es diu que és diner il·legal és clau.

Explicació bitllets falsos

A banda, s’ha indicat que si algun comerç es troba amb una persona que intenta pagar amb aquest tipus de bitllet, es truqui la policia i es retingui la moneda falsa per evitar que pugui anar a parar a algun altre establiment. A més, es recorda que fer-los servir sent conscient de la seva il·licitud pot constituir una infracció penal. En cas de detectar bitllets falsos, es recomana a la ciutadania lliurar-los als bancs o al cos policial per tal que siguin retirats de la circulació.

Comentaris (1)

Trending