Els Mossos alerten que Andorra s’ha convertit en un punt d’entrada d’armes cap a Catalunya

El comissari Ramon Chacón lamenta que els incidents violents, tirotejos inclosos, s’han disparat els darrers temps i que es constata que moltes de les pistoles provenen del Principat

Molts incidents violents estan vinculats al cultiu de marihuana.
Molts incidents violents estan vinculats al cultiu de marihuana. Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han alertat que, en els últims mesos, han detectat un increment tant del nombre d’incidents amb armes de foc com de la venda il·legal d’aquestes. En molts casos, els tirotejos estan vinculats al tràfic de droga. Des del cos d’ordre català, a més, s’ha posat en relleu que moltes d’elles arriben des de l’estranger. I un punt d’accés seria, justament Andorra.

Així ho ha comentat el comissari general d’Investigació Criminal Ramon Chacón, durant una entrevista concedida a RAC 1. El que ha deixat clar és que la situació preocupa, i molt, al cos d’ordre. I és que hi ha diversos elements que configuren una tempesta perfecta. Per un costat, una davallada important del preu d’aquestes armes. Si fa uns anys en el mercat negre s’havia de pagar un mínim de 6.000 euros, ara el cost ha baixat fins a tot just 600.

I a això se suma un increment de l’activitat delictiva vinculada a la droga. En molts casos, són els mateixos delinqüents els qui s’enfronten, sigui per una discussió sigui per robar, per exemple, marihuana o cocaïna. Això ha comportat un fort increment dels tirotejos. “No hi ha setmana en la qual no es produeixi algun entre bandes dedicades específicament al tràfic”, ha apuntat.

I d’on provenen aquestes armes? Chacón ha explicat que la gran majoria acaben arribant a Catalunya des de països com la República Txeca, Eslovàquia o Bulgària. I, també, des d’Andorra. El Principat s’ha convertit, segons el comissari, en un “punt d’entrada” que aixeca força preocupació entre els Mossos.

Un exemple que ha donat són dades vinculades a les operacions antidroga impulsades pel cos els darrers temps. El 50% de les bandes desmantellades utilitzaven aquestes armes. I un 12% de les finques que es van localitzar on hi havia plantacions de marihuana estaven vigilades per homes amb aquests elements.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending