Crida de les autoritats a denunciar qualsevol sospita de punxada després del primer cas confirmat

La policia investiga els fets relacionats amb la noia de 23 anys que hauria notat una fiblada aquesta matinada a Sant Julià i està a l’espera de rebre els resultats de les analítiques que se li han fet, encara que d’entrada no sembla que se li hagi inoculat res

S'ha aprovat un protocol específic.
S'ha aprovat un protocol específic.

Denunciar a la policia qualsevol sospita de punxada. Aquest és el clam que fa el Govern després que s’hagi confirmat formalment un primer cas, en les acaballes dels actes de la festa major de Sant Julià de Lòria. Aquesta situació ha portat les autoritats estatals a activar un protocol específic que en certa manera barreja l’atenció a les víctimes de violència de gènere amb el tractament de persones amb possibles malalties infeccioses. El Govern demana no “minimitzar” la gravetat que pot tenir el fet de ser víctima d’una punxada en un local o espai d’oci.

La primera víctima formal d’una punxada és una noia de 23 anys que aquest matí ha formalitzat degudament la denúncia policial. Per tant, hi ha una investigació oberta. La policia espera rebre formalment els resultats de les analítiques de naturalesa toxicològica que s’han fet a la noia després que acudís a l’hospital en advertir la punxada. Hores d’ara, no sembla que a la jove se li hagi inoculat cap producte químic, però no es pot descartar res, ni tan sols en el cas que les analítiques no revelin res d’anormal, tal i com ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover.

protocol punxades2

El portaveu governamental ha estat l’encarregat d’anunciat la posada en marxa del protocol específic. Jover ha indicat que hores d’ara aquest tipus d’actes es consideren a com violència de gènere i s’oferirà atenció gratuïta a les víctimes, tant psicològica i social, si escau, com jurídica. Jover ha explicat que la noia que ha denunciat la punxada d’aquesta matinada ha estat atesa a l’hospital i no ha presentat cap simptomatologia, però això no esvaeix la preocupació que el succés genera entre les autoritats.

Al contrari, s’ha volgut mostrar un ferm rebuig “contra qualsevol forma de violència de gènere” i s’ha advertit que al darrere de l’acció “hi pot haver la intenció de provocar la submissió química de la persona”. Per això, s’ha aprovat un protocol específic, a la vegada que es demana que es denunciï qualsevol sospita d’haver estat víctima d’una punxada. “La policia farà un seguiment exhaustiu per intentar buscar el culpable i evitar que es reprodueixin els fets”, ha explicat. També ha apuntat que “preferim confirmar molts cops que no hi ha hagut cap delicte que no pas que se’ns passi cap per alt”.

El Govern ha aprovat un protocol específic que considera el fet, sembla que afecti una noia, violència de gènere i activa tant el codi lila com el tractament habitual per a malalties infeccioses derivades d’una punxada genèrica

Pel que fa al protocol, aquest demana específicament que davant la mínima sospita s’acudeixi a la policia. També es deixa clar que a la víctima “no se l’ha de deixar sola en cap moment”. En aquest sentit Jover ha explicat que per una simple punxada, sense cap mena d’inoculació, hi pot arribar a haver marejos o defalliments. Per tant, quan una persona adverteixi la possibilitat que hagi estat punxat, cal fer-li costat com a mínim fins que no pugui rebre atenció i pugui estar a l’aixopluc o bé de policies o bé de sanitaris.

I és que una vegada activat el cos d’ordre es derivarà la persona afectada cap als serveis mèdics. A l’hospital s’aplicaran mesures pròpies de punxades accidentals per evitar que es pugui contreure alguna malaltia i s’analitzarà si s’ha inoculat alguna substància. En aquest pas s’està actualment en el cas denunciat per ara, a l’espera dels resultats de les analítiques. Paral·lelament, en considerar el fet com un delicte de violència de gènere, s’oferirà acompanyament i atenció a la víctima amb l’activació del ja existent codi lila. Aquesta atenció serà gratuïta i pot anar des del suport social al psicològic i també el jurídic en cas que la persona vulgui presentar denúncia forma davant la Justícia.

DUES SOSPITES SENSE CONFIRMAR

El titular de Finances ha informat també que el cap de setmana hi va haver dues sospites més que no s’han pogut acabar de confirmar. No ha donat massa més detalls sobre aquests casos perquè no han anat més enllà. Però per crear més confusió a tot plegat -l’afer de les punxades també s’està donant en països de l’entorn i en el cas de França fa molts mesos que dura tot generant dubtes i incerteses perquè no hi acaba d’haver res clar-, els dos casos del cap de setmana, que s’haurien donat també a la festa laurediana la matinada de dissabte a diumenge haurien afectats dos nois.

En tot cas, totes les sospites que es comuniquin seran investigades, amb el seguiment mèdic pertinent i les indagacions policials. El ministre portaveu ha recordat que punxar, el simple fet de punxar, és ja un delicte. I si es pot enganxar algun dels autors d’eventuals punxades es farà assumir les seves responsabilitats en l’àmbit penal.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending