Una desena d’establiments d’Escaldes i Andorra la Vella han estat ‘atacats’ a cops de roc

El responsable dels assalts, un jove de 27 anys que ha estat detingut poc abans de les 5 d’aquesta passada matinada, té nombrosos antecedents i anava desesperat cercant diner fàcil; quan se l’ha enxampat després de trencar l’enèsima vidriera portava a sobre prop de mil euros robats en un local del Cap del Carrer

Vidre trencat de la porta d'un dels primers locals afectats per l'onada d'assalts protagonitzats pel jove.
Vidre trencat de la porta d'un dels primers locals afectats per l'onada d'assalts protagonitzats pel jove.

La policia estava amb la mosca rere l’orella des de feia alguns dies. Hi havia un degoteig d’establiments, bars especialment, que havien vist com les seves vidrieres havien estat trencades a cops de roc de matinada. En la majoria d’establiments l’autor o autors dels atacs no van aconseguir ni entrar-hi. D’entrada, podien semblar fets aïllats. Però quan aquesta passada matinada la central policíaca ha rebut l’alerta que s’havia trencat algun altre vidre d’algun altre restaurant, s’han disparat totes les alarmes.

El jove de 27 anys amb nombrosos antecedents per actes de naturalesa diversa però molts d’ells relacionats amb delictes contra el patrimoni que ha estat enxampat poc abans de les 5 del matí al carrer de la Grau d’Andorra la Vella hauria ‘atacat’ entre vuit i deu locals els darrers dies a Escaldes i Andorra la Vella. Fins aquesta matinada, aparentment, s’hauria centrat en Escaldes. I aquesta darrera matinada, tots els llocs que ha atacat a cops de roc han estat a la capital.

Tot i ser conscient aparentment que se l’havia descobert i que, probablement, seria perseguit, el jove ha tirat cames ajudeu-me fins a la zona del Prat del Rull, i a pocs metres de la Seu de la Justícia encara ha trencat un dels vidres d’un establiment de producció i instal·lació de cuines

Les primeres alertes s’han donat cap a 2/4 de 2 de la matinada. Veient els antecedents dels darrers dies, els investigadors i les patrulles policials s’han posat mans a l’obra. El vigilant de seguretat d’un hotel d’Andorra la Vella amb sortida al passeig del Riu ha pogut descobrir el malfactor quan amb un cop de pedra havia trencat un dels vidres laterals del restaurant que hi ha a la planta baixa de l’establiment hoteler. El soroll l’ha delatat i el vigilant ha donat l’alerta definitiva que ha permès seguir el presumpte autor de tots els atacs d’aquests darrers dies.

De fet, i tot i ser conscient aparentment que se l’havia descobert i que, probablement, seria perseguit, el jove ha tirat cames ajudeu-me fins a la zona del Prat del Rull, i a pocs metres de la Seu de la Justícia encara ha trencat un dels vidres d’un establiment de producció i instal·lació de cuines. Ha sigut la darrera estació de l’aventura. A tocar d’aquest darrer establiment ha estat enxampat per la policia. Duia a sobre prop d’un miler d’euros, segons les fonts consultades. Aparentment, tots els diners els havia sostret d’un sol lloc, un restaurant del carrer Cap del Carrer.

D’aquest local n’ha aconseguit endur-se, aparentment, la caixa registradora. Però no content amb això ha continuat amb la tasca assaltadora. Segurament ha mort d’èxit. Perquè les nits anteriors, que també hauria començat l’activitat una estona després de les respectives mitjanits, no havia aconseguit fer cinc cèntims de calaix. La trencadissa causada no el va permetre accedir dins dels locals en molts casos. De fet, són quantitativament més importants els danys causats que el botí aconseguit.

Una agent de la policia científica prenent mostres gràfiques del darrer dels establiments atacats.
Una agent de la policia científica prenent mostres gràfiques del darrer dels establiments atacats. Toni Solanelles

Ho explicava a l’Altaveu la propietària d’un establiment de l’avinguda del Pessebre d’Escaldes atacada la matinada de dimarts a divendres. “Que encara sense refer-se de la pandèmia, amb les dificultats que està generant, ara et vinguin amb aquestes, és imperdonable”, explicava lamentant el succeït i el fet que no es posi el remei per solucionar casos de manual psico-delictiu com el que presenta, suposadament, el detingut, que els darrers temps feia nit en sales de comptadors d’edificis de diferents parròquies.

Vidre trencat en un dels establiments assaltats.

Relacionat

Onada d’assalts en diferents comerços i restaurants d’Andorra la Vella i Escaldes

Amb anterioritat s’havia estat en alguna pensió que acull casos derivats de serveis socials. Però fa uns mesos, pocs, l’ara detingut tampoc es va poder estar de rebentar el dipòsit moneder de la rentadora de la pensió on vivia. Tot plegat per unes poques monedes. Va ser detingut i poca cosa més. Aquest cop la qüestió sembla més seriosa. Passarà aquest divendres a disposició judicial i caldrà veure la decisió del batlle de guàrdia. El que és clar, han assegurat les fonts, és que en el moment que se l’ha detingut el jove no presentava cap alteració derivada de consum d’alcohol o estupefaents.

La pedra amb què es va rebentar la vidriera d'un bar d'Escaldes.
La pedra amb què es va rebentar la vidriera d'un bar d'Escaldes.

Els vidriers han tingut feina els darrers dies. “D’això no ens podem pas queixar”, deia la responsable d’un dels locals afectats. “El vidre ens l’han substituït ben ràpid. Això sí, primer has d’avançar tu els diners i després ja ho abonarà l’assegurança.” I per alguns dels negocis afectats, haver de suportar cinc-cents, mil euros d’imprevist, és un notable maldecap. I ara, aquells que no en tenien, s’han llançat de cap a posar càmeres de vídeo-vigilància. Encara bo que aquest cop ‘el lladre del cop de roc’ ha estat enxampat amb certa celeritat. Els seus atacs ja començaven a neguitejar.

Trencadissa en un restaurant proper al passeig del Riu d'Andorra la Vella.
Trencadissa en un restaurant proper al passeig del Riu d'Andorra la Vella. Toni Solanelles
 

Comentaris (2)

Trending