Però el bagatge d’aquest dijous, s’ha dit, és una anomalia en el conjunt d’aquest estiu. De dades concretes encara no n’hi ha. El Depeis acumula informació sobre aquesta qüestió entre el 15 de juny i el 15 de setembre i és després quan processa totes les dades i en fa la comparativa. Però una primera aproximació feta per fonts consultades del departament han assegurat que enguany, i fins ara, en el mateix període del 2019, s’han fet menys sortides. I si la comparativa es fa amb dos anys abans, la davallada de rescats enguany encara és més accentuada.
Caldrà veure el motiu de tot plegat si la tendència es manté. Però és clar que la situació derivada de la Covid ha portat menys visitants al país tot i que l’afluència d’aquesta segona meitat d’agost està sent molt alta i, conseqüentment, menys visitants vol dir també menys persones a la muntanya, perquè una part del visitant d’estiu sol acudir al Principat interessat pels paratges naturals i, potencialment doncs, és qui més risc corre de perdre’s o fer-se mal. També pot tenir a veure que amb el coronavirus aixafant els talons, qui acudeix a la muntanya no assumeix els riscos que potser hauria assumit en altres ocasions.
En tot cas, no serà fins d’aquí un mes que no es tinguin processades totes les dades d’aquest estiu. Una part dels rescats, força notable, s’estan fent en relació a pilots de bicicleta, ‘riders’, que especialment a Pal o a Arinsal, sigui amb coneixement i autorització (via algun tipus de forfet de Vallnord) o sigui per lliure pateixen accidents. Ha estat el cas del rescat d’avui, en què un ‘biker’ s’ha fet mal en un genoll a Pal i se l’ha hagut d’anar a cercar en helicòpter. La lesió no revestia especial gravetat. Però per les circumstàncies -la zona, impediment de poder seguir de cap manera…- s’ha hagut d’activar el rescat amb servei aeri inclòs.
Comentaris