Cinc rescats en menys de dos dies en un estiu no especialment prolífic

Els volum de sortides que han hagut de fer fins ara els bombers per anar a cercar persones perdudes o lesionades a la muntanya es inferior al mateix període de l’any passat i molt per sota de fa dos anys

L'helicòpter fa la maniobra d'aproximació a l'helistop de l'hospital en una de les actuacions d'aquest dijous.
L'helicòpter fa la maniobra d'aproximació a l'helistop de l'hospital en una de les actuacions d'aquest dijous. Toni Solanelles

Sortosament, i encara que en algunes ocasions pugui semblar el contrari, per molt que hi pugui haver més ciutadans que vagin a la muntanya, el nombre de rescats que han fet fins ara els bombers i en el que portem d’estiu no van a l’alça. Això sí, els dos darrers dies s’han acumulat cinc rescats, que tot sovint acaben incorporant l’helicòpter. Justament, aquest dijous va ser excepcional perquè en un sol dia els membres del departament d’extinció i prevenció d’incendis (Depeis) van haver d’actuar en quatre ocasions.

Però el bagatge d’aquest dijous, s’ha dit, és una anomalia en el conjunt d’aquest estiu. De dades concretes encara no n’hi ha. El Depeis acumula informació sobre aquesta qüestió entre el 15 de juny i el 15 de setembre i és després quan processa totes les dades i en fa la comparativa. Però una primera aproximació feta per fonts consultades del departament han assegurat que enguany, i fins ara, en el mateix període del 2019, s’han fet menys sortides. I si la comparativa es fa amb dos anys abans, la davallada de rescats enguany encara és més accentuada.

Caldrà veure el motiu de tot plegat si la tendència es manté. Però és clar que la situació derivada de la Covid ha portat menys visitants al país tot i que l’afluència d’aquesta segona meitat d’agost està sent molt alta i, conseqüentment, menys visitants vol dir també menys persones a la muntanya, perquè una part del visitant d’estiu sol acudir al Principat interessat pels paratges naturals i, potencialment doncs, és qui més risc corre de perdre’s o fer-se mal. També pot tenir a veure que amb el coronavirus aixafant els talons, qui acudeix a la muntanya no assumeix els riscos que potser hauria assumit en altres ocasions.

En tot cas, no serà fins d’aquí un mes que no es tinguin processades totes les dades d’aquest estiu. Una part dels rescats, força notable, s’estan fent en relació a pilots de bicicleta, ‘riders’, que especialment a Pal o a Arinsal, sigui amb coneixement i autorització (via algun tipus de forfet de Vallnord) o sigui per lliure pateixen accidents. Ha estat el cas del rescat d’avui, en què un ‘biker’ s’ha fet mal en un genoll a Pal i se l’ha hagut d’anar a cercar en helicòpter. La lesió no revestia especial gravetat. Però per les circumstàncies -la zona, impediment de poder seguir de cap manera…- s’ha hagut d’activar el rescat amb servei aeri inclòs.

Etiquetes

Comentaris

Trending