Andorra no percebia un terratrèmol de tanta intensitat com el de dilluns des del 1923

L'enquesta que ha posat en marxa Andorra Recerca i Innovació ja ha rebut més de 100 respostes en les primeres hores i estarà oberta tota la setmana

Comentaris

L'epicentre es va situar a Os de Civís.
L'epicentre es va situar a Os de Civís. ARXIU

A Andorra no s'havia percebut un terratrèmol de tanta intensitat com el d'aquest dilluns des de la crisi sísmica de Lleida i Osca dels anys 1923-1924. Així ho ha informat a les xarxes socials, Protecció Civil en un treball conjunt amb Andorra Recerca i Innovació.  La intensitat màxima va ser de VIII a Vielha (Lleida) el 19/11/1923. Aquest terratrèmol principal va ser percebut a Andorra amb una intensitat de V-VI.

El sisme d'aquest dilluns  va ser de magnitud 3,6 i a Andorra es va percebre amb una intensitat màxima de IV sobre XII. Aquesta intensitat correspon a un sisme percebut per moltes persones a l'interior dels edificis, però per poques a l'aire lliure. En el llistat de terratrèmols històrics amb epicentre a Andorra destaca la sèrie sísmica del 1970, que va durar del 13 al 18 de març.

Les intensitats màximes van ser de V-VI, en el sisme principal del 14/03/1970 a les 15h48 i en les rèpliques del 16/03/1970 a les 06h26 i del 05/04/1970 a les 06h49. La intensitat indica els efectes que produeix el sisme sobre el terreny. Aquesta escala té un límit superior de XII que es tradueix pel col·lapse total de les edificacions. A partir d'una intensitat V-VI, hi pot danys lleugers (esquerdes...) en edificacions vulnerables.

D'altra banda, l'enquesta que ha posat en marxa Andorra Recerca i Innovació per poder respondre la percepció del sisme a Andorra ja ha rebut més de 100 qüestionaris en les primeres hores. Estarà oberta tota la setmana.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending