Amos de terrenys afectats per la caiguda del roc avaluen els danys amb la situació estabilitzada

El rec del Solà es va salvar de l’impacte del despreniment però no així el camí, que en el seu primer tram està precintat tant pel comú per la policia encara que múltiples curiosos i hortalans fan cas omís de les cintes

Estat que presenta la darrera parcel·la que va aixafar el roc abans d'aturar-se.
Estat que presenta la darrera parcel·la que va aixafar el roc abans d'aturar-se. Toni Solanelles

Propietaris de terrenys afectats pel despreniment del bloc rocós de la canal de Bonavista avaluaven aquest matí els danys soferts desplaçant-se directament en les seves finques o en les seves immediacions, una vegada els cossos de seguretat han donat per estabilitzada la situació. El roc de grans dimensions i d’unes 180 tones de pes es va enretirar uns metres i es va assegurar amb diverses tones de terra que es van posar al seu voltant gràcies al treball d’una retroexcavadora.

Titulars de diverses parcel·les que suposaven que el roc que es va desprendre sobre 2/4 de 7 de la tarda d’aquest diumenge s’hi han desplaçat per veure els efectes de l’esllavissada. Alguns ho han fet amb l’acompanyament de la policia. De fet, agents del grup de muntanya del cos d’ordre han acudit a la zona, per garantir la seguretat de tot plegat, encara que són els bombers els que asseguren l’estat de la situació. També integrants del cos de banders s’han personat fins al lloc, al final del carrer Mestre Xavier Plana.

El bloc rocós ha quedat aturat just damunt del carrer Gil Torres.

Relacionat

El roc que ha posat la por al cos a Gil Torres i Bonavista no comporta risc per als habitatges

El camí del rec del Solà, almenys en el tram inicial que comença just en aquell punt està tancat formalment. I és que a pocs metres el camí està destrossat del tot. El bloc rocós hi va rebotar i el va destrossar de mala manera. Més sort ha tingut el rec pròpiament dit. El roc el va saltar per sobre i ha sortit indemne del despreniment. Només caldrà retirar la terra i, especialment, les branques dels arbres que la pedra se’n va endur en la seva cursa muntanya avall. El recorregut del roc era ben visible encara avui. Tant des del carrer Gil Torres com des del rec.

IMG 3395 2
Dos agents de policia del grup de muntanya advertint dels riscos a dos hortolans que treballaven en la zona.

I malgrat que en diversos punts del camí hi havia cintes tant del servei de circulació d’Andorra la Vella com de la policia advertint que no es podia passar, eren diverses les persones que feien cap a la zona, tal i com ha pogut constatar l’Altaveu amb l’acompanyament policial. Tant curiosos com hortolans s’han saltat les cintes. Conscientment. Uns, perquè havien d’anar a collir o a plantar als seus horts. Els altres perquè volien ser testimonis dels efectes del despreniment hagut aquest diumenge.

Els agents del grup de muntanya advertien els presents que estaven incomplint una ordre i els recomanaven, com a mínim, comunicar als agents de circulació d’Andorra la Vella que estaven presents a la zona per si mai hi hagués una nova desgràcia que es tingui un llistat de persones que estan allí. Formalment, el camí, a Mestre Xavier Plana, està tallat. I accedir-hi s’ha de fer sota la responsabilitat individual de cadascú. En el cas que passés alguna cosa, no hi hauria cap administració que es faria càrrec de res.

WhatsApp Image 2024 04 01 at 2.18.52 PM (8)
La pedra suposadament estabilitzada (al capdamunt de la imatge).

A més, a pocs metres de Xavier Plana el camí del rec del Solà està totalment destrossat i és de complicat accés, especialment per les persones grans, que era, curiosament, les que més estaven fent el tafaner a la zona aquest migdia de Dilluns de Pasqua. El punt del camí per on va baixar el bloc rocós està ple de fang i això encara fa més inestable qualsevol pas per la zona. També continuava tallat al pas de vianants alguns accessos a l’aparcament de Bonavista, segurament més per descuit que per una altra cosa.

Després de les primeres intervencions d’aquest diumenge a la tarda i a la nit, aquest dimarts, quan torni el normal funcionament laboral, les administracions es posaran a treballar per mirar de restablir la normalitat en tot aquell indret. Una de les primeres coses que caldrà avaluar serà com retirar del tot la pedra despresa, mirant si cal fragmentar-la primer, probablement amb algun petit explosiu controlat. Però de tot això no se’n sabrà res fins aquest dimarts a partir de les valoracions dels geòlegs de l’administració i de les empreses externes que siguin consultades.

Comentaris (9)

Trending