Standard&Poor’s augura un augment de l’1,5% del PIB andorrà gràcies a la bona marxa d’Espanya i França

La qualificadora internacional manté en una posició estable el ràting del Principat, que és de BBB en el cas del llarg termini i d’A-2 en el curt

-
Standard&Poor’s (S&P) augura que la riquesa d’Andorra s’expandirà de l’ordre de l’1,5% aquest any i el que ve gràcies “al robust creixement econòmic” de França i Espanya. La consultora internacional manté les qualificacions de ràting del Principat (BBB per al llarg termini i A-2 per al curt) i considera que la perspectiva és estable i pot anar a millor si es tanca un bon acord amb la Unió Europea (UE) i s’aconsegueix un accés a fons d’emergència via FMI.

S&P ha emès aquesta matinada de dissabte, hora andorrana, un nou informe de qualificació per al Principat que manté gairebé fil per randa les mateixes valoracions i criteris que en l’anterior anàlisi. El Govern, en un comunicat, celebra la consolidació de l’actual ràting i especialment de la perspectiva estable i confia que les reformes dutes a terme i la millora de l’economia esdevinguin un impuls per facilitar una millora de la qualificació en properes avaluacions. S&P, certament, reclama que les reformes no s’aturin i no preveu canvis en l’agenda política, en les grans línies de reforma i homologació internacional, ni en el cas que hi hagi un canvi governamental arran de les properes eleccions.

S&P reclama que continuïn les reformes i creu que tancar “amb èxit” les negociacions amb la UE i l’FMI seria positiu per a l’economia del país

La qualificadora internacional considera que ‘la nota’ que posa al país pot anar a més “si millora la fortalesa internacional i la capacitat econòmica” tot completant “amb èxit” les negociacions que es mantenen obertes amb la UE i amb el Fons Monetari Internacional (FMI). És clar i cal evidenciar-ho, que bona part de les afirmacions i previsions que fa S&P les du a terme a partir de la informació que li facilita el Govern. Per tant, no és una avaluació neutral. Sempre hi ha un component parcial i subjectiu molt elevat. En aquest sentit, Standard&Poor’s arriba a dir que no preveu canvis encara que hi hagi canvi de Govern. I aquesta afirmació la sosté amb el fet que al Consell General hi ha hagut un nivell de consens molt elevat.

La nota actual i l’estabilitat que atorga al ràting andorrà, deixa clar S&P en el seu informe, és producte dels baixos dèficits estatals previstos. I del molt moderat increment del deute que s’espera. Si això canviés, també podia modificar-se l’avaluació de la qualificadora, que dóna per fet, també, que els governs locals, és a dir, els comuns, continuaran generant superàvits en els propers exercicis, gràcies, en part, a l’increment de transferències que haurien de percebre de l’Estat, segons que exposa l’informa de qualificació emès per Standard&Poor’s.

La consultora internacional, com fa tot sovint, recorda els perills que podria suposar un “augment dels riscos del sector financer” i també lamenta la pobresa de les dades que ofereix el Principat tot i intentar fer afront a aquesta circumstància amb l’aprovació del pla d’estadística. L’informe de la qualificadora considera, també,  que “els bancs andorrans tenen una grandària molt gran” en proporció amb el país. Per això creu molt important S&P poder arribar a acords internacionals que garanteixin l’accés “a fons d’emergència en cas de possibles riscos financers”. 

La consultora alerta del perill que suposa la grandària del sector financer i veu poc probable que en els dos propers anys es produeixi una diversificació econòmica

“Tot i que Andorra no té prestadors d'últim recurs, reconeixem que els bancs andorrans tenen accés indirecte a la liquiditat el Banc Central Europeu a través de les seves filials a la zona euro”, afirma l’informe. Encara sobre el sistema bancari i financer, Standard&Poor’s remarca que les entitats del Principat s’estan adaptant i estan adoptant les normes d’informació financera internacional, que alhora que les homologaran al conjunt d’entitats d’arreu, també “posaran a prova el model de negoci actual dels bancs”.

Finalment, l’avaluació posa de relleu el fet que el país depengui molt excessivament de sectors econòmics molt concrets, com el financer i el turístic. I considera S&P “poc probable que es produeixi una important diversificació econòmica en els propers dos anys”. No obstant això, considera que gràcies al creixement que estan experimentant les economies dels dos principals socis comercials, això és Espanya i França, l’economia andorrana augmentarà de forma força notable, a raó d’un 1,5%, tant aquest 2018 com el 2019.