Unicef Andorra preocupada per la salut mental dels infants

Durant la presentació de la memòria d’activitat del 2023 de l’entitat han posat en relleu la necessitat de dades sobre la salut mental i han celebrat que des de la pandèmia la gent ho pugui explicar

Presentació de la memòria d'activitats 2023 d'Uncief Andorra.
Presentació de la memòria d'activitats 2023 d'Uncief Andorra.

El membre d’Unicef i director del grup de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó s'ha mostrat preocupat per la salut mental dels infants: “La sensació és que és possible que vagi a més, però no tenim suficients dades per poder comparar”. Aquest és un factor que s’ha vist subratllat arran de l’enquesta de convivència escolar, feta per l’AR+I, i en la que s’ha tingut en consideració l’estudi de l’ús de les pantalles entre els infants, el qual mostrava que hi havia un 10% d'infants que havia tingut ideació de suïcidi. Micó ha destacat, però que des de la pandèmia hi ha hagut un canvi de percepció entorn de la salut mental i ara està més present i la gent s'atreveix a explicar-ho més.

Durant la presentació de la memòria d’activitats d’Unicef Andorra han detallat que l’any 2023 l’entitat va ingressar un total de 416.314 euros distribuïts en un 90,39% procedent del sector privat (donants, socis, organitzacions i empreses) i el 9,61% restant de l’aportació de Govern. En comparació amb l’any anterior, els ingressos de l’entitat s’han vist disminuïts uns 100.000 euros, una disminució que atribueixen al fet que l’any anterior el nombre de recaptacions havia augmentat molt arran de l’emergència per la guerra d’Ucraïna.

Pel que fa als ingressos dels 2023 es van destinar en un 69,20% als programes d’Unicef, que inclouen les inversions que l’entitat duu a terme tant a Andorra com a la resta del món, així com els programes finançats per Unicef Andorra, a Madagascar i Afganistan; també es va destinar un 18,47% a la recaptació i a la presència social i les iniciatives orientades a divulgar la tasca d’Unicef; i finalment, el 12,32% restant va anar destinat a les despeses associades a la gestió i administració.

Un dels projectes més importants d’Unicef Andorra és amb el projecte Afganistan que treballa per establir espais d’acollida per a les dones i les nenes a les comunitats locals proporcionant-los suport i una atenció materna de qualitat, així com intentar promoure la igualtat de gènere, en particular el respecte cap a les dones. Però la cooperació internacional no és amb l’únic que treballen des de l’entitat. La presidenta d’Unicef Andorra, Marianela Vila ha reivindicat que “tot i que a vegades la gent té la sensació que Unicef Andorra només treballa per enviar diners a fora, creiem que també és important recalcar que aquí al país també fem moltes coses, potser és una altra manera d’ajudar, però fem molta feina en temes de sensibilització”.

Una d’aquestes és l’Observatori de la Infància, que enguany està preparant una nova edició per finals de setembre. Lligat a l’Observatori, també es va fer un estudi sobre el cost de la criança que voldran repetir cada dos o tres anys. També, i amb motiu del Dia Mundial de la Infància que se celebra cada 20 de novembre, es van dur a terme activitats per tot el món en el marc de la campanya #GoBLue. El Principat es va pintar i il·luminar de blau en solidaritat amb els nens i nenes més desfavorits i vulnerables. 

D’altra banda, el desembre del 2023 va concloure el Memoràndum d’Entesa amb les parròquies per formar part de les parròquies amigues de la infància. Per seguir formant part d’aquest projecte, els comuns han d’elaborar durant aquest any un pla local de la infància per cada parròquia. La presidenta d’Unicef, ha explicat que Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Encamp i recentment la Massana, ja s’han compromès en tirarà endavant el pla local de la infància, i pel que fa a Escaldes-Engordany, Ordino i Canillo continuen en coordinació perquè s’animin a fer-ho.

Finalment, des de l’entitat han volgut explicar el canvi de rumb que han viscut en els darrers temps, per l’arribada de Dàmaris Castellanos com a nova directora executiva i la sortida d’Albert Moles, a qui han agraït el seu temps a l’entitat. La presidenta d’Unicef Andorra ha exposat que malgrat les coses no anaven malament del tot, des de la junta es va decidir anar cap a una altra banda. La decisió ha apuntat que va venir presa perquè la societat estava canviant, així com que en els darrers anys la recaptació havia disminuït una mica i per aquest motiu “vam decidir fer un canvi de rumb i buscar un perfil diferent”.

Etiquetes

Comentaris

Trending