“Si el copríncep fos el rei d’Espanya en comptes del bisbe, el tema de l’avortament seria diferent”

L'acord sobre les activitats professionals dels familiars dels diplomàtics andorrans i francesos a la comissió legislativa d'Afers Exteriors de l'Assemblea Nacional acaba sent un debat sobre l'avortament al Principat

Comentaris

Reunió de la comissió legislativa d'Exteriors de l'Assemblea Nacional de França.
Reunió de la comissió legislativa d'Exteriors de l'Assemblea Nacional de França. ASSEMBLÉE NATIONALE

El debat per aprovar les activitats professionals dels familiars dels diplomàtics andorrans a França i dels francesos al Principat es va convertir en una reflexió sobre la prohibició de l'avortament a Andorra. El president de la comissió legislativa d'Afers Exteriors, Jean-Louis Bourlanges va dir que “si el copríncep fos el rei d’Espanya en comptes del bisbe, el tema de l’avortament seria diferent”.

La diputada d'esquerra Nadège Abomangoli (LFI-NUPES França Insubmisa)  va fer referència als drets de les dones recordant que "Andorra és l'únic país d'Europa amb Malta i el Vaticà que prohibeix totalment el dret a l'avortament". Per Abomangoli "hi ha el risc d'arribar a una situació ridícula, ja que França és a punt d'inscriure el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs a la Constitució, mentre que el senyor Macron és el copríncep d'un país on és il·legal".

Abomangoli, va detallar que cada any més de 120 dones residents a Andorra han de fer el desplaçament, pagant de la seva butxaca a França o a Espanya per a avortar. Vojetta va explicar el cas de Vanessa Mendoza Cortés, presidenta de l'associació Stop Violències, que "podria ser jutjada per haver denunciat la prohibició d'avortar. Podria no anar a la presó però pot ser multada amb 30.000 euros. "La posició d'Andorra perjudica la condició de les dones". La diputada espera que hi hagi una solució aviat.

Pel president de la comissió, Jean-Louis Bourlanges (Moviment Demòcrata) no creu que l'acceptació de l'avortament a la Constitució francesa suposi res per a Andorra. Stéphane Vojetta, diputat de la circumscripció que agrupa els francesos residents a Andorra, va fer esment a la visita d'Emmanuel Macron a Andorra el 2019. "Aleshores va dir que com a copríncep havia de garantir el respecte institucional i, sobretot, de la sobirania andorrana".

Segons Vojetta "han de ser els partits polítics andorrans els que han de tractar el tema i arribar a un consens. França com un país amic i respectuós pot tenir una opinió però no ha d'influir en els temes interiors d'Andorra. Això ha de quedar entre les mans del poble andorrà".

Comentaris (9)

Trending