El sector serveis considera que la situació amb la Covid requereix flexiblitat i una gran adaptació

El debat organitzat per la Confederació Empresarial Andorrana posa de manifest que la digitalització suposa un repte i que té els seus pros i els contres

Comentaris

Maica Terrones, Angelo Guitard i Isabel Rodrigo, abans del debat d'aquest dijous.
Maica Terrones, Angelo Guitard i Isabel Rodrigo, abans del debat d'aquest dijous. CEA

L'adaptació del sector serveis a la pandèmia i la seva adaptació al nou escenari, amb els aspectes positius i els negatius, ha centrat la sessió d'aquest dijous d''El futur a debat', que organitza la Confederació Empresarial Andorra (CEA). Hi han participat per part de les agències de viatges, Maica Terrones; en representació dels responsables de relacions públiques, Isabel Rodrigo; i dels restauradors, Angelo Guitard.

La situació provocada la pandèmia és molt complicada i la crisi ho canviarà tot. Així ho han assenyalat els tres ponents. Per Maica Terrones, "la pandèmia i els protocols sanitaris canviaran la forma de viatjar, com els atemptats de l’11-S van canviar la forma de viatjar. Ens acostumarem a les noves mesures i les agraïrem". Un exemple, és la desaparició del viatge de catàleg. "Ara el que busca el client és personalització i capacitat d’adaptació i en això les eines digitals ens ajuden".

La digitalització, té pros i contres. Angelo Guitard ha reconegut que "ens pot ajudar a millorar el servei, però a la vegada representa un repte: perquè visualitzar el valor afegit en un entorn digital és molt més difícil. La flexibilitat serà la clau dels negocis del futur. I això la pandèmia i la digitalizació ho estan accelerant. I cal assumir que hi ha models de negoci que moriran". Isabel Rodrigo, per la seva part, ha opinat que "a mi no m’agradaven les eines digitals, perquè es perd el contacte humà, però ara ens hem especialitzat en l’organització d’esdeveniments 'online' i a fer de pont entre organitzadors i assistents per garantir que el contacte no es perd". Ha afegit que "adaptar-nos a l’'on-line' m’ha donat la possibilitat de treballar amb persones joves que en saben molt més que jo i em sento afortunada. Això també és un canvi de paradigma".

La gestió del personal en aquestes circumstàncies és molt complicada

Tot i les possibilitats que ofereix l'entorn digital, tots tres han coincidit en assenyalar que la situació ara és mateix és molt difícil. Segons Guitard, "La gestió del personal en aquestes circumstàncies és molt complicada, perquè tot el nostre model de negoci està pensat per a l’atenció presencial. I el mateix passa amb els locals, els lloguers, o les mesures de seguretat". En l'àmbit de les relacions publiques "tot està aturat", ha dit Rodrigo, "però  , hi ha noves oportunitats en l’organització d’esdeveniments 'online'".

És un escenari, que en paraules de Guitard, "requereix una gran adaptació i flexibilitat. La restauració s’ha hagut d’adaptar molt ràpidament i, en canvi, les mesures per compensar l’impacte econòmic de la pandèmia sempre van per darrere". En aquest sentit, Terrones creu que "comparat amb els països de l’entorn, el nivell d’ajuts que han rebut els negocis és bo. La situació de les agències de viatges és més precària als països veïns que a Andorra. I el Govern ha respost bé a les necessitats de l’empresariat".  Sobre aquest tema, Rodrigo ha manifestat que "el paper dels empresaris durant la pandèmia no pot ser només el paper de pidolaire, de limitar-se a demanar ajuts".

Durant el debat també ha sorgit el tema de la taxa turística. Guitard ha indicat que "El debat no hauria de ser si hi ha taxa o no, sinó a què destinem els diners de la taxa turística".

Dimarts vinent hi haurà un nou debats dedicat a avaluar les necessitats en infraestructures, i comptarà amb la participació de Joan Amorós, president de l'associació Ferrmed, un grup de pressió europeu liderat des de Catalunya i que té com a objectiu principal la impulsió d’un gran eix ferroviari de mercaderies que ha d'unir el sud i amb el nord d'Europa. Ricard Font, President del Consell d’administració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). I Josep Maria Vila, Gerent i soci fundador de Suport Enginyers Consultors. 'El futur a debat' tractarà properament altres temàtiques com les, la vessant empresarial de les activitats esportives, el sector de les assegurances i la incipient indústria exportadora al país.

Etiquetes

Comentaris

Trending