Sant Julià posa en marxa un treball de neteja de torrents, preses i embornals després de la tempesta

La feina la liderar el Govern amb el suport del comú, que agraeix la tasca de COEX i bombers i atribueix els danys a la fatalitat causada per una intensa pluja encara no 48 hores més tard d’un altre episodi

Els bombers en l'actuació en un transformador elèctric.
Els bombers en l'actuació en un transformador elèctric.

Després de la tempesta arriba la calma. Però una calma tensa. Govern i comú de Sant Julià de Lòria començaran d’immediat una “feina compartida” per tal de repassar torrents, preses i embornals. Es tracta de retirar possibles restes de vegetació, terra o arrossegalls diversos que els dos darrers episodis de pluja hagin pogut deixar. I així “minimitzar riscos” d’eventuals noves tempestes. És una tasca que “s’ha d’anar fent”.

Així ho ha explicat el conseller de Serveis i Manteniment del comú lauredià, Rossend Duró, que ha mostrat el seu profund agraïment a la tasca desenvolupada aquest dijous a la tarda pels professionals del COEX i de bombers. “S’han portat de forma magnífica i la coordinació va ser molt bona. No apreciem aquests serveis fins que no els necessitem i sempre hi ha qui es pensa que això es neteja sol”, ha destacat Duró.

Carretera de la Rabassa poc abans del trencant cap a Auvinyà.

Relacionat

Caos a Sant Julià per la tempesta que ha deixat 88,1 litres per metre quadrat en poques hores

El conseller ha deixat clar que els danys soferts aquest dijous, les torrentades, van ser únicament i exclusivament deguts a la fatalitat d’una intensa pluja que en poca estona va deixar anar molta aigua. Més de 80 litres per metre quadrat en un parell d’hores llargues. A més, la tempesta d’aquest dijous va arribar encara no 48 hores després de l’episodi de dimarts. I malgrat que els torrents presentaven un bon estat general, segons Duró, també és cert que ja arran de la tempesta de dimarts haurien pogut quedar alguns obstacles que haurien facilitat les sortides de to d’aquest dijous.

Per això ara “queda la tasca de repassa els torrents i poder minimitzar riscos”. Serà una feina de temps però que s’ha d’iniciar d’immediat per evitar que en cas de noves pluges torrencials els eventuals obstacles que hi hag i no puguin convertir-se en una mena d’arma de doble tall. La titularitat dels torrents és del Govern, però Duró ja ha donat per descomptat que el comú prestarà el suport i col·laboració que sigui necessari.

ELECTRICITAT I RADIODIFUSIÓ SOLUCIONADES

Durant la nit i matinada passades i encara aquest matí s’han acabat de resoldre els problemes derivats dels efectes de l’aigua i els llamps i que van afectar la Mútua Elèctrica i les emissions de radiofonia. En el primer cas, al transformador situat a la Volvo, l’aigua va trencar la canalització de Mútua i va entrar aigua dins del transformador.

El tub d’evacuació d’aigua es va taponar i l’aigua va provocar un curt circuit a les cabines de mitja tensió. Durant deu minuts tot el nucli urbà lauredià va quedar sense electricitat. A 2/4 i 5 de 8 de la tarda tots els abonats van recuperar el subministrament menys un transformador, que afectava cent abonats. L’avaria es va reparar totalment a la 1 de la matinada.

Quant al llamp que va afectar les emissions de la radiofonia, l’afectació que hi va haver es va resoldre en poca estona. Aquest matí, però, alguns canals, com Andorra Música, experimentaven esporàdicament petites desconnexions. Però segons Andorra Telecom, durant la jornada matinal aquesta petita incidència haurien de quedar resoltes.

La crescuda del riu de Llumeneres va malmetre la passarel·la que uneix Aixirivall i Nagol pel camí del Roc de l'Àliga.

Relacionat

La rotonda de la borda Sabaté i Aixirivall, primeres accions en la prevenció d’aiguats a Sant Julià

Comentaris (11)

Trending