Caos a Sant Julià per la tempesta que ha deixat 88,1 litres per metre quadrat en poques hores

(AMB VIDEOS) Les principals afectacions han estat a la zona de la Portalada, on encara hi ha pas alternatiu a la CG-1 i per esllavissades a la carretera de la Rabassa, Canòlich o Bixessarri, però Protecció Civil dona per controlada la situació i entén que el pitjor de l’episodi ja ha passat

https://www.youtube.com/watch?v=Hw5HvyZzrTM&feature=youtu.be

Sant Julià ha tornat a ser novament la parròquia més afectada per les tempestes que han arribat al Principat aquest dijous a la tarda i que encara duren. En algunes zones del territori lauredià la pluja (amb un càlcul de 88,1 litres per metre quadrat al llarg de tot l’episodi) amb puntes de forta intensitat, ha generat el caos. Hi ha hagut diverses esllavissades, la més visible a Juberri i ha dificultat la circulació a la Portalada, on encara hi ha pas alternatiu. Al centre de la població, la sobrecàrrega d’un transformador elèctric ha generat una forta fumera, la por d’un incendi i ha causat un tall de llum.

L’avís groc que hi havia activat, com ja ha passat en jornades anteriors, s’ha complert de forma clara. O fins i tot, ha quedat curt. Especialment a la parròquia laruediana. A partir de les quatre de la tarda, una forta tempesta ha afectat el Principat, també carregada d’aparell elèctric. I, com ja va passar dimarts, és a Sant Julià on més malparats estant sortint. Afortunadament, de moment, sense cap afectació personal.

Ara bé, la situació a la parròquia ha estat complicada. A primera hora de la tarda, hi ha caigut una mica de calamarsa. Durant una estona ha frenat el temporal però posteriorment ha tornat a reprendre amb força. Amb molta. Al llarg d'aquestes hores, s’han acumulat en alguns punts del territori laruedià fins a 88,1 litres per metre quadrat.

Carreteres com les de la Rabassa o de Nagol s’han convertit per moments en veritables rius. Igual ha succeït a la general 1 al seu pas per la Portalada. L’aigua que queia ja no només directament del cel sinó també pels torrents de la muntanya ha generat inundacions a la via i ha obligat el carril de pujada de la rotonda que permet fer el canvi de sentit al costat del centre comercial Epizem. Cap a la zona ja s’han desplaçat efectius de Bombers, policia, agents de circulació i de Protecció Civil.

WhatsApp Image 2023 06 29 at 20.21.30
Cotxes amb problemes per pujar cap a la Rabassa.

Segons ha explicat el director d’aquest darrer departament, Cristian Pons, en aquest cas “era molt visual” que no pas de risc. La situació l’ha provocat el desbordament d’un rec. De moment, el tall obliga a fer pas alternatiu a la CG-1 i s’espera que, en les pròximes hores, efectius del COEX puguin desviar l’aigua i netejar la via per restablir totalment la circulació. A la zona també s’ha apropat el ministre d’Ordenament, Raul Ferré.

L’altre punt on s’ha viscut una situació molt complicada ha estat a la carretera de la Rabassa, prop de l’edifici Bonavista, a la carretera de la Rabassa. Hi ha hagut esllavissada que ha deixat pedres, sorra i molta aigua a la via. Això ha obligat a tallar-la temporalment fins que efectius del COEX han pogut netejar-la. La reobertura s’ha pogut fer a dos quarts de nou del vespre. A banda, hi ha hagut situacions similars a Juberri, a Canòlich, a Fonteneda, Bixessari i a Auvinyà.

Inundacions a la rotonda propera a l'Epizen.
Inundacions a la rotonda propera a l'Epizen.

Per acabar d’adobar tot plegat, l’aigua ha entrat en un local soterrani on hi havia un transformador elèctric que ha acabat sobrecarregant-se i generant una forta fumera. Els bombers han hagut d’actuar per controlar la situació. Això ha provocat també un tall de llum en algunes zones del poble, com ara l’avinguda Verge de Canòlich. L’aigua va trencar la canalització de Mútua Elèctrica  va entrar dins del transformador. El tub de evacuació d’aigua es va taponar, cosa que va provocar un curt circuit de mitja tensió.

L'afectació, durant deu minuts (de les 19.00 h. fins a les 19.10 h.) va ser a tot el poble de Sant Julià, que es va quedar sense subministrament. L'avaria no va afectar els quarts, el túnel de la Tàpia ni els centres comercials que hi ha entre a sortida del nucli urbà i la duana. A les 19.35 h., tots els abonats van recuperar el subministrament menys els que depenen del transformador 3071, uns 100 aproximadament. L’avaria es va reparar totalment a la una de la matinada.

El transformador.
El transformador que s'ha sobrecarregat per culpa de l'aigua.

De retruc, també ha afectat les instal·lacions d’Andorra Telecom. Part dels abonats de la parròquia s’han quedat sense internet i tampoc funciona, ara mateix, Lòria TV. La companyia de telecomunicacions té obert un altre front, en aquest cas fora de Sant Julià. Cap a les set de la tarda, un llamp ha caigut prop del repetidor del Carroi i ha provocat una avaria que ha deixat sense emissió diferents ràdios, entre elles RNA i Catalunya Ràdio. Fonts de l’operadora han explicat a Altaveu que miren de resoldre la incidència.

Pels volts de les nou del vespre, la situació s’ha donat per controlada. Es considera que, encara que queda una estona de pluja, el pitjor de l’episodi ja ha passat. “Les precipitacions van en disminució i amb tendència a aturar-se. La part més important ja ha passat”, ha comentat Pons.

Comentaris (18)

Trending