Sant Julià esdevé la primera parròquia que promou l'obtenció del segell sense gluten als restaurants

El comú assumeix la meitat del cost, uns 90 euros, per a aconseguir el certificat i l'altra part va a càrrec del restaurador

Comentaris

Mercè Requena i Josep Majoral després de la signatura del conveni.
Mercè Requena i Josep Majoral després de la signatura del conveni. COMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i la presidenta de l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA), Mercè Requena han signat aquest dimecres un conveni a través del qual la corporació sufragarà la meitat de les despeses d’homologació que cal fer perquè un restaurant aconsegueixi el segell que acredita que pot servir menjar sense gluten.

L’objecte del conveni, a més de buscar l’increment d’establiments que ofereixin menjar sense gluten també persegueix que la parròquia sigui també un referent en aquest sector per als turistes que ens visiten ja que cada vegada hi ha més peticions d'informació sobre locals sense gluten a Andorra. D'aquesta manera, Sant Julià de Lòria es converteix en la primera parròquia que signa un conveni d'aquest tipus amb l'ACEA, una cosa que la seva presidenta, Mercè Requena ha agraït.

El comú fa costat als restauradors pel que fa al procés d'obtenció del segell, ja que per aconseguir-lo és necessari que prèviament una empresa externa realitzi un control de qualitat per tal de certificar que els protocols s'estan complint correctament. El cost està al voltant dels 180 euros, i la corporació n'assumeix el 50%. i l'altra meitat aniria a càrrec del restaurador. El servei de restauració de Naturland ha estat el primer en adherir-se a la iniciativa, segons ha dit Josep Majoral després de la firma del conveni aquest dimecres. Segons ha explicat Mercè Requena "molts pocs restaurants d'Andorra compleixen actualment amb els requisits per a celíacs" i els que ho fan és perquè els seus responsables tenen algun familiar o ells mateixos amb intolerància al gluten. 

La celiaquia és un trastorn crònic que pateixen algunes persones que veuen com el seu sistema immunitari reacciona negativament quan mengen aliments amb gluten, una proteïna present al blat, l’ordi i el sègol. Estudis científics demostren que en els darrers 25 anys la malaltia s’ha multiplicat per cinc i que hi ha un important nombre de persones sense diagnosticar que no saben que no poden menjar aliments amb gluten. Els símptomes més comuns són digestions lentes i pesades, molèsties intestinals, nàusees, diarrees alternades amb períodes de restrenyiment, vòmits, cansament i pèrdua de pes. En els nens també pot provocar un retard en el creixement i un cert estancament de la corba de pes.

Els celíacs també veuen com la seva cistella de la compra s’incrementa anualment d’uns 900 euros respecte la de la resta, ja que els productes sense gluten son més cars. En el que sí que hi ha hagut avenços és en l’abastiment. Fa uns anys costava trobar-ne productes, però ara pràcticament tots els supermercats disposen d’una secció específica i, fins i tot, a Andorra ha hi ha una fleca amb pans sense gluten.

Comentaris (1)

Trending