El regnat del Carnestoltes acaba reduït a cendres

La cremada del personatge i els espectacles infantils tanquen les celebracions en aquest llarg cap de setmana

Cremada del carnestoltes a Sant Julià de Lòria.
Cremada del carnestoltes a Sant Julià de Lòria. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Els actes del carnaval han acabat aquest dilluns amb la cremada del Carnestoltes, el rei de la festa que primer va ser penjat, després jutjat i finalment reduït a cendres per resorgir l'any vinent com si fos l'au fènix. La gresca, la gatzara i la disbauxa s'han estès per totes les parròquies.

A Sant Julià de Lòria. en el judici s'ha esgrimit que el Carnestoltes ha estat molt burleta i descarat i que tenia tanta por que el jutgessin que a la primera nit que havia de passar a la plaça de la Germandat va fugir i el van trobar a Aixirivall d'on va tornar a ser traslladat al seu lloc.

En Carnestoltes, aquell que no té carn, és un dels protagonistes de les festes del carnaval . Aquest personatge grotesc i estrany, durant uns dies és entronitzat com a rei de la tabola i la gresca i després és ajusticiat sense pietat.

Es tracta d'una figura de mida humana feta amb roba vella, palla o algun altre material, que acostuma a pivotar al voltant d'un pal vertical que li fa de columna i d'un altre horitzontal que li fa de braços. el Carnestoltes ha d’acomplir una sola condició: ha de ser el centre d’atenció de la gresca i la disbauxa desenfrenada, l’inspirador d’un món al revés, emblema de la llibertat, l’instigador de la transgressió, l’agitador de les consciències i l'epicentre de la diversió.

Aquest darrer dia de festa ha estat acompanyat també pels espectacles infantils.

Comentaris

Trending