La reforma de la CASS del 2014 fa baixar un 83,87% les pensions d’invalidesa

El col·lectiu també demana crear una branca de dependència, així com separar aquesta retribució econòmica de la de jubilació o establir un mínim i un màxim de què es cobra una vegada retirat

La seu de la CASS.
La seu de la CASS. Toni Solanelles

Des que es va aprovar la llei de reforma de la Caixa Andorrana de la Seguretat social el 2014, les pensions d’invalidesa han disminuït econòmicament en gairebé 83,87%. Així ho ha indicat el representant de les persones amb discapacitat, Jacint Risco, davant la comissió per a la sostenibilitat de les pensions, on també va reclamar la creació d’una branca específica de la dependència, així com desvincular les pensions considerades d’invalidesa de la jubilació o introduir per llei un percentatge de les pensions d’invalidesa de les persones considerades dependents per ajudar a pagar el salari del cuidador.

La comissió per a la sostenibilitat de les pensions, segurament, ha viscut, en la sessió d’aquest dilluns, una de les sessions més difícils de digerir de la mà del representant de les persones amb discapacitat, Jacint Risco. “Es van quedar sorpresos amb les pensions d’invalidesa, en com s’ha perdut econòmicament” ha assegurat Risco. En aquest sentit, va posar en relleu com la reforma de la CASS del 2014, modificant la del 2008, ha fet perdre la capacitat econòmica dels seus beneficiaris en un 83,87%. Com a exemple va posar com una persona amb un salari mensual mitjà de 3.000,18 euros, amb la llei del 2008 seria el 75% i, per tant, després de descomptar l’impost, aquesta arribaria als “2.103,75 euros”, mentre que amb l’actual legislació aquesta baixaria fins als 1.144,12 euros.

En aquest sentit, Risco ha estimat que hi ha més d'un miler d'afectats per aquesta situació i voldrien que aquesta s'acabés. “La llei del 2014 fa una regressió de 40 o 50 anys”, ha assegurat el representant de les persones amb discapacitat que ha indicat que la primera d’elles, la del 1968, “tenia més prestacions”.

D’altra banda, també va proposar crear una branca específica de la dependència -el que a França funciona com la branca de la vida independent-, així com desvincular les pensions d’invalidesa de la jubilació i tornar a la normativa de la Llei de la CASS del 2008 amb els quatre grups per calcular la pensió d’invalidesa, entre altres. Aquest retorn implicaria que les persones del primer grup podrien treballar fent la mateixa tasca, amb una invalidesa del 25%, les del segon grup podrien treballar, però no fent la mateixa tasca amb el 50%, el tercer grup no podria treballar al tenir una invalidesa del 75% i a les del quart grup se les consideraria totalment dependents amb el 90%. Referent a aquest darrer grup, especifiquen que s’estableixi per llei que el 40% de la pensió serveixi per pagar el salari a la persona cuidadora i que aquest sigui declarat a la CASS.

A més, també van fer modificacions a les mesures presentades per la CASS per a fer sostenibles les pensions. En aquest sentit, proposen que l’augment de les cotitzacions es facin en vuit anys en lloc dels quatre amb una modificació del percentatge actual, passant del 70-30 al 25-75, del futur 16% de cotització, així com instaurar un segon pilar que seria el de crear pensions a partir de l’empresa amb una aportació del 2% treballadors i empresa, així com l’1% de govern. En total la cotització arribaria al 21 a la branca de jubilació. D’altra banda, també aposten per establir una pensió mínima i màxima o redefinir el càlcul d’aquelles persones que treballen, però estan jubilades.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending