Les queixes per l’ús del català s’incrementen un 80% durant el 2022

La nova campanya per promoure la utilització de la llengua oficial aposta per reforçar el coneixement del marc legal de l’idioma així com dels deures de les empreses i els drets dels ciutadans

Sans i Riva han presentat la nova campanya.
Sans i Riva han presentat la nova campanya. G. P.

Govern vol reforçar el coneixement del marc legal del català. És l’objectiu de la nova campanya que vol promoure l’ús de l’idioma. Es vol recordar que la Llei atorga “drets lingüístics” als ciutadans, però també “deures” per a les empreses en diferents àmbits, especialment en l’atenció al públic. La iniciativa s’enceta aquest dimarts i s’allargarà durant nou setmanes “molt intenses” segons les paraules del director de Política Lingüística, Joan Sans, que ha explicat que les queixes per no emprar el català s’han incrementat un 80% aquest 2022.  

“La llei del català ens dona drets i deures” és l’eslògan escollit per a una campanya que, com ha explicat la ministra de Cultura, Sílvia Riva, pretén “fer arribar missatges clars i entenedors a empresaris i ciutadania dels drets dels clients a ser atesos en català i dels deures de les empreses pel que fa a l’atenció al públic, la informació, la documentació i la publicitat”. En total, s’han elaborat un cartell principal i nou de secundaris, cadascú dels quals destacant un article del text legislatiu. Hi haurà també un “missatge de reforç”: ““La llengua és responsabilitat de tothom”.

Cartel a banda, també s’ha editat díptics, es distribuiran imants i hi haurà anuncis a mitjans audiovisuals i xarxes. La iniciativa s’estendrà des d’aquest dimarts fins al divendres 2 de desembre, amb un cost de 58.000 euros. “Volem arribar a tothom, a llars, empresaris i ciutadans i que se sentin interpel·lats; que entenguin que tenen aquests deures i aquests drets”, ha apuntat Riva. I és que la titular de Cultura ha apuntat que en molts casos “no hi ha una voluntat de desobeir” sinó “un desconeixement” de la necessitat d’emprar la llengua oficial.

Això s’ha constatat a l’hora de fer el seguiment de les més de 60 queixes que al llarg d’aquest 2022 ha rebut el Servei de Política Lingüística. La xifra suposa un increment del 80% en comparació a les rebudes el 2021. Sans ha explicat que “ens posem en contacte i se’ls dona un termini per corregir; fins ara, sempre s’ha fet. No hem hagut de recórrer a la part coercitiva”.

De fet, ha posat en relleu que al llarg de tota la trajectòria del departament “no s’ha acabat imposant cap sanció”. Hi ha hagut, això sí, expedients oberts, com mana la Llei però que s’han tancat de seguida que s’ha considerat resolta la situació.

Comentaris (21)

Trending