La policia ha fet 128 intervencions per aldarulls a la sortida de locals d’oci nocturn des del març

El ministeri de Salut manté que el tancament de pubs o discoteques a la 1 de la matinada respon a una mesura per garantir que no es propagui el coronavirus

Un grup d'amics en una celebració en un local d'oci nocturn.
Un grup d'amics en una celebració en un local d'oci nocturn. ARXIU

Des de l’esclat de la crisi sanitària, el 14 de març, i fins al 18 d’agost, la policia havia fet 128 intervencions per aldarulls nocturns, “la majoria per sorolls i alteracions de l’ordre públic en general o alteracions de l’ordre públic a la sortida dels clients dels locals un cop tanquen”. Aquesta és una de les dades que dóna el ministeri de Salut per respondre tota una bateria de preguntes del conseller general socialdemòcrata Jordi Font sobre el fet que el tancament de pubs o discoteques estigui fixat a la 1 de la matinada.

Font es va fer ressò del neguit dels empresaris de la nit sobre les dificultats que suposava per a les seves activitats econòmiques el fet que es reduís l’horari d’obertura, i va fer diverses preguntes que ara han estat respostes pel titular ministerial. Malgrat que tant el nombre de qüestions com les contestes són molt llargues, essencialment tot es redueix al fet que com més tard es permet anar en locals d’oci nocturn i, per tant, més es consumeix, més perill hi ha d’un relaxament generalitzat i, en conseqüència, més fàcil és que hi hagi contagis.

Cert que durant els primers nou dies de juny es va permetre l’horari habitual, normalment fins a les 3 de la matinada, però “es va observar que, en certes hores de la nit, hi havia una certa relaxació respecte del seguiment de les mesures de protecció per part dels usuaris i, a més, els empresaris no podien controlar les actuacions dels seus clients un cop fora dels locals, i tot això constituïa un risc per a la salut pública”. Per tant, es va limitar l’obertura fins a la 1 de la matinada i així ha seguit. Font va traslladar les preguntes al Govern pels canals parlamentaris escaients.

“Als restaurants i locals d’oci hi ha diversos factors que poden dificultar l’aplicació i el control del compliment d’aquestes mesures. Entre d’altres, mentre s’està fent la consumició es permet no portar la mascareta”

En general, explica Joan Martínez Benazet, “als restaurants i locals d’oci hi ha diversos factors que poden dificultar l’aplicació i el control del compliment d’aquestes mesures. Entre d’altres, mentre s’està fent la consumició es permet no portar la mascareta. A més, són locals on és comú que, un cop tancats, els clients es quedin a l’exterior i es puguin generar situacions amb un cert relaxament del seguiment de les mesures de protecció, fet que suposa un risc per a la salut pública”.

I justament també Jordi Font s’interessa pels incidents que hi ha als afores dels locals, on molts dels clients dels locals, un cop formalment tancats, continuen consumint o xerrant. “Segons les dades de la policia d’Andorra, les intervencions del departament per aldarulls nocturns en el període de març a agost del 2020 han baixat significativament en comparació amb el mateix període del 2019”. Així, “en el transcurs del període del 14 de març al 18 d’agost del 2020, s’han registrat 128 intervencions del departament de policia per aldarulls nocturns, la majoria per sorolls i alteracions de l’ordre públic en general o alteracions de l’ordre públic a la sortida dels clients dels locals un cop tanquen”.

El conseller socialdemòcrata també demana si s’ha detectat un increment de desplaçaments nocturns cap a la Seu. Sobre això, la resposta governamental indica que “els mesos de juliol i agost passats, el pas de vehicles per la frontera del riu Runer en la franja horària de la mitjanit a les sis de la matinada ha caigut més d’un 20% respecte al mateix període del 2019”. Finalment, el titular de Salut també remarca que “durant el mes d’agost del 2020 els inspectors del ministeri de Salut han fet un esforç extraordinari per portar a terme una campanya exhaustiva de vigilància del compliment de les mesures Covid en els establiments d’oci del Principat. Concretament, s’han inspeccionat 23 locals d’oci nocturn (sense comptar ni restaurants ni hotels), xifra que suposa gairebé una inspecció especialitzada diària en horari nocturn”.

Comentaris

Trending