El patge reial anuncia l’arribada dels Mags d’Orient “faci sol o caigui neu”

(AMB VÍDEO) Sobretot a l’eix comercial d’Andorra la Vella i Escaldes, molts visitants han rebut de sorpresa el pas del missatger de Melcior, Gaspar i Baltasar, avantsala de la cavalcada d’aquest dijous arreu del país

El patge i els seus ajudants passant per l'avinguda Meritxell.
El patge i els seus ajudants passant per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

La carta és signada aquest 4 de gener. Però el text originari el va dictar al patge reial, un bon dia, un tal Rossend Marsol. Exacte, en Sícoris. Sí, també, el pare de l’actual cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. El missatger dels Mags d’Orient anuncia l’arribada dels tres reis amb un text del denominat ‘advocat dels pobres’ i assegura que aquest 5 de gener al vespre, “faci sol o caigui neu”, Melcior, Gaspar i Baltasar seran al Principat per portar regals i caramels a dojo.

Això sí, el patge, assistit per dos ajudants, tots tres amb sengles semblances amb ciutadans del país, ha exigit que no es pot perdre la il·lusió, que sense il·lusió poca cosa hi ha. De tant en tant, en un recorregut iniciat a la plaça dels Dos Valires d’Escaldes i que ha anat fins a la plaça del comú d’Andorra la Vella, la comitiva del missatger reial s’ha aturat per llegir el missatge dels Mags d’Orient. Per avisar que demà, a partir de les 7 de la tarda, els seus superiors seran al Principat. En concret en aquest cas, a la capital i a Escaldes.

Els tres delegats reials han repartit ja una bona dosi de caramels. I el patge s’ha afartat de desitjar una “bona nit” a “nens i nenes”. Als tres homes se’ls veia cofois. Contents de ser a Andorra. I de rebre les cartes que, de tant en tant, algun infant que altre lliurava als ajudants reials. Els representants de Melcior, Gaspar i Baltasar es mostraven satisfets d’anunciar l’arribada dels tres reis. Ho han fet des d’una carrossa escortada per agents del servei de circulació d’Andorra la Vella i per membres de la Unió Pro-turisme d’Escaldes. I sobretot al centre comercial de les dues parròquies, a l’eix format per les avingudes Meritxell i Carlemany o, a la inversa, a Carlemany i Meritxell.

Perquè enguany el recorregut va d’Escaldes a Andorra la Vella, algun turista despistat s’ha trobat de sorpresa amb la comitiva. I algun infant que no s’esperava el comboi ha quedat bocabadat. Després d’un parell d’anys amb restriccions, aquest 2023 la comitiva reial llueix amb tota l’esplendor. I l’avantsala de la nit màgica, sense ser ni molt menys col·losal quant a afluència, sí que ha deixat veure que hi ha ganes de màgia. I de caramels, que aquest desig dolç sembla no perdre’s mai.

LES CAVALCADES

A Andorra la Vella i a Escaldes la cavalcada, igual com el passi del patge reial, es fa conjunta. De fet, el recorregut és idèntic al que s’ha fet aquesta tarda. Però serà més lent atès que hi haurà més carrosses i, molt previsiblement, molta més gent als carrers. La sortida està prevista a les 7 de la tarda des la plaça de les Dos Valires d’Escaldes. S’anirà cap a l’avinguda Esteve Albert, carrer Josep Viladomat, avinguda de les Escoles, carrer de Santa Anna, avinguda Copríncep de Gaulle, avingudes Carlemany i Meritxell, carres de les Canals, Mossèn Tremosa, Mossèn Cinto Verdaguer, plaça Guillemó, avinguda Príncep Benlloch i arribada a la plaça del comú.

Poc o molt, a totes les parròquies, durant aquest dijous al matí, encara hi ha punts on es reben les cartes per als reis. A Sant Julià es lliuren a la plaça de la Germandat, on faran l’arribada definitiva els tres Mags. A la parròquia laurediana la previsió és que la cavalcada arrenqui a les 6 de la tarda des de la plaça Francesc Cairat, la comitiva passarà per l’avinguda Verge de Canòlich, per carrer Bonaventura Riera, per l’avinguda Rocafort i altra vegada per Verge de Canòlich per acabar, com ja s’ha dit, a la plaça de la Germandat.

Entre les 5 i les 7 de la tarda d’aquest dijous, arrencaran comitives a totes les parròquies per tal de fer arribar la il·lusió de Ses Majestats per tots els racons del Principat

A Encamp, els Reis arribaran acompanyats de l’espectacle Les Joguines, de la Cia Mademoiselle Paillette, al passeig de l’Alguer, i posteriorment entraran a la Sala de Festes on des de les 4 de la tarda hi haurà pintacares fluorescent, tallers de manualitats i repartiment de coca i xocolatines. Ses Majestats saludaran a tots els infants i els qui vulguin podran fer-los-hi entrega de la carta en mà. Al Pas de la Casa els reis arribaran en mig de les muntanyes nevades, a la plataforma de Grandvalira, on hi haurà un castell de focs i una baixada de torxes. Posteriorment Ses Majestats es desplaçaran cap a la sala de festes, on des de les 4 h hi haurà pintacares fluorescent, manualitats i repartiment de coca i xocolatines. Acompanyarà l’arribada dels reis l’espectacle itinerant Die Beleuchter.

Els Reis d’Orient arribaran, en el cas de la Massana, a la plaça de les Fontetes, després d’haver recorregut l’eix comercial de la paròquia. Una de les peculiaritats massanenques és que el Mags arriben sempre a lloms de cavall, acompanyats pels seus patges. I una altra de les característiques és la proximitat, ja que tots els nens podran pujar a l’escenari a parlar amb ses Majestats. A més tots rebran unes llaminadures, amb opció sense gluten. Pel que fa als caramels que es llançaran durant el recorregut, tots seran sense gluten.

El recorregut dels Reis començarà a les 5 de la tarda des del Prat Gran de Colat, passarà per l’Avinguda sant Antoni i després tornarà pel mateix camí per recórrer l’avinguda del Través, abans d’aturar-se a les Fontetes. Allà seran rebuts per les cònsols de la Massana, Olga Molné i Eva Sansa, que els lliuraran les claus que obren les llars de la parròquia.

En el cas d’Ordino, l’arribada dels Reis Mags a la parròquia es preveu a les 7 de la tarda. Com ja és habitual, el poble d’Ordino esperarà la visita Ses Majestats a l’ACCO (Andorra Congrés Centre Ordino), on representaran Els Pastorets. Després es farà l’adoració del nen Jesús a l’església parroquial i s’oferirà una xocolatada per a tots els assistents. Finalment a Canillo, la cavalcada s’iniciarà a les 6 de la tarda des de la plaça Carlemany, just l’espai que hi ha enfront del comú.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending