Météo France reforçarà les capacitats del Servei Meteorològic Nacional

La ministra de Medi Ambient ha signat a París la renovació d’un conveni de col·laboració establert el 2017 i que deriva dels acords ja assolits el 1980

Comentaris

Un moment de l'acte conjunt.
Un moment de l'acte conjunt. SFGA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha signat amb la presidenta i directora general de Météo France, Virginie Schwarz, el nou conveni de col·laboració entre l’entitat francesa i el Servei Meteorològic Nacional, en el marc de la meteorologia i la climatologia, per a reforçar la protecció de les persones i dels béns en un context de canvi climàtic. La signatura de l’acord, que s’ha fet a París a la seu de Météo France, és el reflex d'una llarga cooperació entre ambdues organitzacions que amb el temps ha construït forts vincles i sinergies que han beneficiat totes les parts.

Calvó s’ha mostrat convençuda de la importància de poder renovar el conveni i seguir així reforçant i nodrint la col·laboració entre les parts, especialment rica en matèria de previsió meteorològica i del perill d’allaus en muntanya. La ministra ha remarcat que “el conveni dona resposta a les necessitats actuals obrint noves línies de treball per millorar el servei i la informació que s’ofereix a l’usuari”.

L’acord que s’ha materialitzat aquest dilluns dona continuïtat a l’assolit el 2017 i els anteriors, el primer del qual es va signar el 1980. La col·laboració amb Météo France s’emmarca en la voluntat d’intercanviar informació sobre el clima per a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, i la necessitat de dur a terme una observació sistemàtica dels fenòmens meteorològics i d'investigació continua sobre el canvi climàtic, aspectes requerits internacionalment per la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que França i Andorra han ratificat.

MeteoFrance4
Foto de família.

Així, el document estipula cinc prestacions d’assistència que contribueixen a la seguretat i que són proveïdes per Météo-France: previsió evolutiva de la situació meteorològica; previsió del perill d’allaus; vigilància meteorològica; assistència per a la prevenció i la lluita contra el foc als boscos i informació sobre el perill ultraviolat. A més, Météo-France proveeix les dades històriques i les sèries climatològiques de les estacions franceses limítrofes del territori andorrà. L’entitat francesa reforça així les capacitats del Servei Meteorològic Nacional d’Andorra a través de la posada a disposició de l’accés a les eines digitals específiques de Météo France i a l’accés a les formacions de l’École Nationale de la Méteórologie.

A més de la signatura del conveni, ambdues delegacions han mantingut una reunió de caràcter tècnic i han visitat el centre de previsió d’île-de-France i el centre de relació amb els mitjans de comunicació, encarregat de fer el pont entre la informació tècnica i la comunicació al gran públic. La trobada ha comptat amb la participació de l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, el director de l’Oficina de l’energia i del canvi climàtic, Carles Miquel, i el tècnic del Servei meteorològic nacional, Toni Molné, per part andorrana. La delegació francesa s’ha completat amb la participació de la directora d’Afers Internacionals de Météo France, Laurence Frachon, i la responsable d’Afers Internacionals de Météo France, Catherine Borretti.

Comentaris

Trending