Calamarsada sorpresa a la vall d’Orient i entre 15 i 30 litres en poca estona al sud del país

(AMB VÍDEO) El fet que el granit de glaç hagi caigut amb intensitat a partir del Tarter segurament evitarà ensurts als colliters de tabac, que tot i això en zones de Canillo també ha rebut

Un camí de Bordes d'Envalira ple de calamarsa.
Un camí de Bordes d'Envalira ple de calamarsa. NWPD

Una intensa calamarsada, que sortosament no s’ha allargat més d’un quart d’hora, ha sorprès la vall d’Orient enmig d’una tempesta que també ha afectat en forma d’aigua en altres punts del país. Ha estat especialment generosa del centre del Principat fins al sud. A Certés s’han recollit 30 litres per metre quadrat en poca estona. Més o menys la mateixa quantitat ha caigut a Ransol.

Però més amunt d’aquesta localitat canillenca, la pedra ha estat protagonista, i al Tarter i a Bordes d’Envalira els grans de glaç s’han deixat notat i eren de dimensions que estaven a cavall de la calamarsa i la pedra. Les boletes de gel s’han deixat notar i han deixat ben emblanquinats prats, teulades o camins. El fet que del Tarter cap amunt siguin pocs els camps de tabac fa que sigui més complicat que hagi afectat plantacions dels colliters, però no es pot descartar del tot.

La calamarsa ha caigut des de poc abans de les cinc de la tarda i no ha anat gaire més enllà d’aquesta hora. Just llavors ha estat quan en altres punts del país ha caigut una intensa tempesta. Després d’un matí assolellat i calorós, els núvols han fet acte de presència aquesta tarda i els ruixats, de forma intermitent, s’han deixat sentir en bona part del Principat. Acompanyats de vent i d’una mica d’activitat elèctrica.

Captura de pantalla 2023 06 26 a las 19.22.24
Les dimensions de la calamarsa caiguda a Bordes d'Envalira. | NWPD

La precipitació, però, ha estat molt irregular amb cortines d’aigua molt localitzades. Mentre a la vall del nord pràcticament no ha fet res, encara no dos litres per metre quadrat a la Cortinada segons les dades recollides per VisualMeteo, a Escaldes en el mateix temps han caigut 15 litres o en alguns punts de Sant Julià, que no pas en el conjunt de la parròquia, la precipitació ha arribat a 30 litres en alguns indrets.

Comentaris (2)

Trending