Indignació per la bretolada al roc de les Bruixes i demanda de col·laboració ciutadana de la policia

La dona que va descobrir els fets subratlla la importància d'un patrimoni "que certes persones no saben valorar"

Comentaris

El roc de les Bruixes.
El roc de les Bruixes. ALTAVEU

L'acte vandàlic als gravats del roc de les Bruixes, datats de l’edat del bronze i que són irreparables ha provocat indignació començant per la dona que va ho va descobrir i la demanda per part de la policia de col·laboració ciutadana. "Si algú ha estat testimoni dels fets o té informació al respecte es pot posar en contacte amb el Grup de Delictes contra el Patrimoni" per telèfon o per correu electrònic", ha assenyalat la policia per mitjà de les xarxes socials.

Es va tenir constància dels fets la nit de diumenge 4 de setembre, quan una ciutadana, resident a Prats, va advertir el departament de Patrimoni Cultural de l’aparició d’unes incisions recents als gravats. Hi ha anar de passeig amb els seus gossos per veure al mateix temps la neteja que s'havia fet al bosc. En arribar al roc va veure que havia estat objecte d'un acte vandàlic. La Leti considera que "és molt important la conservació del patrimoni", i creu "que certes persones no el saben valorar". Això torna a obrir el debat sobre la protecció dels monuments, tot i que, per exemple, la tanca que hi ha al jaciment de la balma de la Margineda no ha impedit els actes vandàlics. 

A Encamp, el conjunt de les Bons està protegit per un doble circuit de càmeres: les que el comú va instal·lar al pujador i a la zona d’accés al turó, i les que el ministeri de Cultura va distribuir al voltant de Sant Romà, per la banda del porxo i que també cobreixen parcialment el turó. Però resulta que ni les unes ni les altres apunten a la part posterior de l’església, i és just aquí, a l’absis, on el passat mes d'abril, van aparèixer unes pintades. A Sant Julià de Lòria, el comú no descarta posar càmeres al voltant de l'església de Sant Serni de Nagol, on el passat mes de juliol, la porta que dona accés al recinte va ser  arrencada de soca-rel. L’entorn de l’església és un lloc habitual d’actes incívics, cosa que obliga els empleats del comú lauredià  a netejar-lo sovint d’ampolles, llaunes i altres deixalles ja que s’hi celebren botellots.

La creença popula sobre el roc de les Bruixes interpreta les traces de l'edat de bronze com les marques deixades per les ungles del dimoni en una lluita que aquest va mantenir amb les bruixes medievals de Canillo. Aquestes, en una disputa cruel i sanguinària, expulsaren el diable que tant les amenaçava. Mentre ell queia per l'abisme, deixa les seves ungles marcades a la paret. Així mateix el poble de Prats començarà a considerar el roc com un lloc on les bruixes invoquen les forces del mal. 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending