Els importadors de carburants creuen que la taxa al carboni ha arribat en el pitjor moment

Consideren que s'hauria d'haver ajornat la seva entrada en vigor perquè ha coincidit amb un augment considerable del preu del barril

Comentaris

Carregant de gasoil el dipòsit d'un automòbil.
Carregant de gasoil el dipòsit d'un automòbil. ARXIU

El president de l'Associació d'Importadors de Carburants (Assidca), David Porqueras considera que el Govern ha implantat la taxa al carboni en el pitjor moment perquè opina que ha coincidit amb un augment considerable dels preus dels carburants. També recorda que hi ha gasolineres 'low cost' catalanes més econòmiques en la gasolina sense plom de 95 octans que les andorranes però amb el combustible sense additius.

Les benzineres han començat a traslladar la taxa al carboni, que va entrar en vigor l’1 de gener, al preu que cobren pels carburants i això ha repecutit en els consumidors, coincidint amb un augment espectacular del preu del barril. David Porqueras, president d'Assidca, detalla que el 20 de desembre el preu del barril estava en 72 dòlars (63,18 euros) i que aquest dimarts al matí arribava als 87,52 dòlars (76,80 euros).  Això és degut a les tensions geopolítiques, les pertorbacions de l'oferta i una demanda creixent malgrat la inquietud generada per la variant òmicron. D'una banda, figura la interrupció de la producció a Líbia, Nigèria,Angola, i l'Equador i, més recentment, al Canadà pel fred extrem. 

També influeixen les tensions geopolítiques entre Rússia i Ucraïna, que podrien condicionar el subministrament de gas a Europa, o al golf Pèrsic, on els rebels houthis del Iemen van reivindicar un atac contra unes instal·lacions de subministrament de petroli a la Unió dels Emirats Àrabs. Amb aquest encariment del petroli, Porqueras creu que el Govern hauria d'haver ajornat l'entrada en vigor de la taxa carboni durant un any.  Fins i tot es dona la circumstància que hi ha algunes benzineres 'low cost' catalanes on la gasolina sense plom de 95 octans és més barata que a Andorra. El president d'Assidca explica que "no és el mateix carburant perquè no té additius que ajuden a millorar el rendiment del motor".

Sobre l'evolució dels preus, opina que no es pot preveure com continuarà. Ara per ara, però, només es pot constatar que omplir un dipòsit de 50 litres pot suposar un augment de dos euros o més.

 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending