Govern i majoria accepten les explicacions d’un Copríncep a qui el PS demana transparència

Espot, Enseñat i Costa expressen confiança en Vives i dubten de les informacions aparegudes a la premsa espanyola; en canvi, López li reclama que “predisposició a aclarir els fets”

Vives i Espot pugen cap a la basílica de Meritxell abans de la missa d'aquest migdia.
Vives i Espot pugen cap a la basílica de Meritxell abans de la missa d'aquest migdia. G. P.

L’homilia de Meritxell pronunciada pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha tingut clares referències a les acusacions rebudes d’haver col·laborat en l’encobriment de casos de pederàstia. Les reaccions han estat diferents segons el color polític de qui ha escoltat el discurs. Govern i partits de la majoria expressen la “confiança” en l’al·legat d’innocència de l’arquebisbe. En canvi, des del PS es lamenta que no s’hagi posat a disposició de qui pertoqui per aclarir els fets i apostar per la “transparència”.

Es pot dir, en certa forma, que l’executiu i els grups que li donen suport accepten les explicacions donades per Vives. En aquest sentit, sense voler entrar en massa més detalls, el president de la bancada independent, Ferran Costa, ha parlat directament de “fake news” les informacions, cal recordar, aparegudes al diari espanyol ‘El País’. Al seu entendre, “no hem de centrar-nos en falsos debats”.

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut expressar la “plena credibilitat i confiança en els nostres caps d’Estat”. I, per això, s’ha volgut “remetre a les explicacions contundents i ràpides que es van donar” des del bisbat. Ara bé, sí que ha volgut “lamentar que s’intenti fer mal a les institucions andorranes amb informacions poc contrastades”.

Joan-Enric Vives, durant l'homilia.

Relacionat

Vives titlla de “calúmnia, difamació i mentida” les acusacions d’haver encobert pederastes

Des del grup demòcrata, Carles Enseñat ha volgut apuntar que “a mi no em pertoca fer cap declaració”, posant en relleu que “no soc coneixedor ni de com ha tractat la informació ‘El País’ ni de què passava al bisbat de Barcelona el 1988, quan jo no havia ni nascut”. Tot i això, sí que ha volgut comentar que “vull pensar que el Copríncep no ens enganya”.

En canvi, molt més crític s’ha mostrat Pere López. El líder socialdemòcrata ha deixat clar que entenen que l’arquebisbe ha d’anar molt més enllà del que ha fet fins ara. “Hauria estat bé per part seva que aprofités per ser més clar en aquesta qüestió i per mostrar la predisposició absoluta a aclarir els fets”, ha comentat. Així, ha recordat que a Espanya, s’està començant, com a molts països abans, a investigar aquestes situacions, a través d’una iniciativa que lidera el Defensor del Poble.

“Més que retrets, el que calia era posar-se a disposició per ajudar”, ha reiterat. De fet, ha apuntat que no és “amb crítiques a persones o mitjans amb prestigi que aquestes coses se solucionen”.

Comentaris (5)

Trending