Filloy aposta per crear una estructura de pisos protegits per futures crisis dels preus de lloguer

A aquesta mesura se l'hauria d'acompanyar amb un augment de l'oferta i més inserció en el mercat de compra

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.
Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer. Altaveu

A Andorra, fins al 2019, no hi havia cap reglamentació ni control sobre l’habitatge i, per tant, el país no ha tingut les eines per reaccionar a aquest increment dels preus de lloguer. Així ha argumentat, en part, el ministre Víctor Filloy, a la problemàtica actual de l’habitatge i és que, pel ministre, una estructura d’habitatge de protecció oficial hauria de ser una part de la solució a la problemàtica per fer front a futurs “cicles econòmics” que fessin augmentar el preu de l’habitatge. A més, ha recordat i insistit que en aquest àmbit “no hi ha solucions d’un dia per l’altre”.

Una solució que haurà d’anar acompanyada d’un augment de l’oferta d’habitatge de lloguer perquè es rebaixi aquesta tensió. Tot i això, ha assegurat que aquest mercat “encara necessita una visió de protecció per a les persones o famílies que estan de lloguer” i no ha amagat que s’hauran de continuar prenent mesures en aquest àmbit.

Tot i les diferents mesures que es van aplicant en els darrers anys, Filloy ha reconegut que "potser algunes de les mesures no han tingut els resultats esperats", referint-se al 15% de la cessió en sòl urbà consolidat i que proposava que no s'hagués de fer si es destinava a lloguer a preus assequible. Una mesura que ha permès donar uns "200-300 habitatges que sortiran ben aviat al mercat" i que estaran destinats a lloguer.

D'altra banda, i referent als pisos buits o amb baix consum elèctric, Filloy ha celebrat que ja poden posar un nombre concret, 6.280 habitatges. En aquest sentit, ara, com ha puntualitzat, "falta analitzar quina és la situació jurídica de cadascuna d'ells" i que poden ser diferents, com inversió de persones de fora del Principat, amb un litigi pel mig, en execució hipotecària o problemes amb les cèl·lules d'habilitat. Una vegada se sàpiga aquest punt, tindran la informació necessària per poder realitzar les mesures que es creuin convenient. Una feina que, com ha avançat, serà llarga.

Finalment i un altre dels punts que poden permetre destensionar el sector, és l'accés a l'habitatge de compra. En aquest sentit, ha vist de forma positiva que les hipoteques hagin augmentat perquè, "en el moment en què la gent accedeix al mercat de compra es rebaixa el mercat de lloguer". Tot i això, ha incidit en el fet que "entre un 64-65% de la població resident està en el mercat de lloguer". "És poc el mercat de compra", ha assegurat el titular d'habitatge, que ho veu com "una aposta interessant, fins i tot de cara a analitzar futures accions per flexibilitzar encara mes l'accés a la compra d'habitatge", com poden ser rebaixes d'impostos, transmissions patrimonials.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending