Els episodis de pluja de matinada deixen ‘poca’ aigua però duen una intensa caiguda de temperatures

En 24 hores, hi ha de mitjana deu graus menys i en un parell de dies els indicadors dels termòmetres han baixat de mitjana una quinzena de graus encara que la davallada arriba en alguns casos als vint

Una imatge del Pas de la Casa, aquest matí, ben cobert.
Una imatge del Pas de la Casa, aquest matí, ben cobert. GRANDVALIRA

Els dos episodis de tempesta que hi ha hagut aquesta matinada han estat molt ben rebuts des del punt de vista hídric però més que l’aigua, que ha estat menys abundant del que indicaven les previsions, el canvi meteorològic ha comportat una intensa davallada de les temperatures. Aquest diumenge s’ha aixecat fred i ennuvolat i, d’entrada, no hi ha previsió que hi hagi ni una recuperada significativa de temperatures ni, tampoc, que s’aclareixi gaire el dia.

Segons les dades registrades pel portal VisualMeteo, dedicat a l’anàlisi de les dades meteorològiques del país, amb estacions en diversos punts del Principat, la mitjana de precipitació recollida aquesta matinada de diumenge se situa al tomb de poc més de 20 litres per metre quadrat. Amb 18,5 litres registrats a la Cortinada, per exemple, i 28 als Plans de Canillo. Al centre del país s’hauria quedat fins i tot una mica per sota de la localitat ordinenca. Cap dels dos episodis de tempesta no han suposat incidències, i ni la policia ni els bombers han hagut de fer cap intervenció derivada de la pluja.

És destacable que en les cotes més altes, al Principat per sobre dels 2.600 metres durant aquesta matinada i matí, ja hi ha hagut una mica d’emblanquinada. Res d’important, és clar. A la Cerdanya, ben a prop d’aquí, a la zona dels llacs de la Pera, per exemple, sobre els 2.300 metres d’altitud també cauen alguns dèbils flocs de neu que amb prou feina es consoliden en caure a terra. A mida que el sòl es refredi, això sí, la situació pot ser diferent.

WhatsApp Image 2023 08 27 at 10.51.02
Evolució de les temperatures a Escaldes la darrera setmana
WhatsApp Image 2023 08 27 at 10.51.35
Evolució de la temperatura a Escaldes les darreres 24 hores.
WhatsApp Image 2023 08 27 at 10.54.09

Evolució de la temperatura als Plans de Ransol els darrers set dies.

WhatsApp Image 2023 08 27 at 10.54.50

Evolució de la temperatura als Plans les darreres 24 hores.

I és que el més significatiu de l’evolució meteorològica de les darreres hores és, s’ha dit, la caiguda que experimenten els termòmetres. En 48 hores la davallada ha estat, de mitjana, d’una quinzena de graus. A la mateixa hora, divendres es podia estar a 25º i avui a poc més de 10º a tot estirar. Hi ha punts, indrets del Principat, on la reculada és de prop de 20 graus. I la caiguda de les darreres 24 hores se situa al tomb dels 10 graus d’acord amb les dades amb què treballa VisualMeteo i fins i tot una mica més. Segurament, aquest diumenge serà el més fred de tot l’estiu, encara que puntualment el 4 d’agost ja va ser inicialment una jornada freda malgrat que amb el pas de les hores la situació va remuntar.

Molt probablement, la situació de remuntada no es donarà aquest diumenge i es viurà una jornada més propera a una tardor ben entrada que no pas a un estiu que ha estat, majoritàriament, molt càlid i força sec. Certament, els propers dies es preveuen grisos i plujosos. Però caldrà estar atent a l’evolució de tot plegat.

Comentaris (1)

Trending