La Creu Roja rep 1.595 donacions de sang en les cinc campanyes d’aquest 2022

Els acaptes finalment vàlids aquest exercici -amb 223 donants nous- han estat 1.450, la millor dada dels darrers quatre anys

Comentaris

Una imatge de l'acapte de sang del setembre.
Una imatge de l'acapte de sang del setembre. CREU ROJA ANDORRANA

Les campanyes de donació de sang organitzades per la Creu Roja Andorrana en col·laboració amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el Banc de Sang i Teixits han deixat aquest 2022 un total de 1.595 donacions de sang repartides entre les cinc programades des del mes de febrer. Una vegada més i com és costum, al voltant del 10% de les donacions no van poder ser efectives i s’han censat com a oferiment. Enguany van ser 145, una xifra inferior a l’any passat. En canvi, aquest 2022 les donacions efectives són superiors: 1.450 contra 1.426 el 2021, la millor xifra per tant, dels darrers quatre anys.

L’alentiment de les donacions que es va notar abans i a finals d’estiu a Espanya i França, també s’ha sentit, tot i que en menys mesura, a Andorra. La campanya de setembre és la que va aplegar més donants, 395, superant fins i tot la primera de l’any de les escoles andorranes de segona ensenyança, amb 374, i la del mes de juny, la tercera amb 329 donacions. No obstant això, la campanya liderada pels alumnes de les escoles andorranes d’Encamp, Ordino i Santa Coloma segueix sent la que any rere any aplega més donants nous, enguany van ser 57 contra el doble en el 2021, però per davant de les quatre altres convocatòries.

L’ONG destaca que el nombre de nous donants es va estabilitzant al tomb dels 35-50 en cada campanya, menys que fa uns anys però tot i això les donacions finals segueixen a l’alça, cosa que corrobora que els donants estan cada vegada més fidelitzats

La Creu Roja Andorrana destaca que el nombre de nous donants es va estabilitzant al tomb dels 35-50 en cada campanya, menys que fa uns anys però tot i això les donacions finals segueixen a l’alça, cosa que corrobora que els donants estan cada vegada més fidelitzats. El secretari general de l’entitat, Joan Saurí, ha agraït una vegada més la implicació de tots els donants, així com dels voluntaris i de les institucions i empreses que segueixen fent possible que el país convoqui campanyes i aconsegueixi mobilització en cada donació. Saurí ha recordat una vegada més que “les necessitats de sang no minven, que no hi ha substitut per a la sang i que és essencial donar, ja que qualsevol de nosaltres en pot necessitar en algun moment de la seva vida”.

La possibilitat de registrar-se per donar medul·la òssia, implementada en el 2021, ha seguit aquest 2022. En les tres campanyes s’han aconseguit 62 donants. La sensibilització vers aquest tipus de donació és imprescindible i el fet de poder fer la primera extracció al mateix moment que la donació de sang facilita molt el procés tant per als donants com per al cos mèdic i sanitari. Les dates de les campanyes del 2023 s’estan acabant de definir, però un any més el tret de sortida serà amb la col·lecta organitzada per les escoles.

Etiquetes

Comentaris

Trending