El Consell d’Europa avisa que Andorra no té un règim de visites segur en cas de violència domèstica

El GREVIO ha publicat un informe anual centrat en aquest àmbit, sobretot en la custòdia dels fills, i ha assenyalat certes carències i progressos, com la protecció legislativa que s’ofereix al Principat a mares i nens

Una imatge de l'edifici del Consell d'Europa.

El Grup d’experts d’acció contra la violència contra les dones del Consell d’Europa (Grevio) ha publicat un informe anual centrat en la custòdia dels fills, el règim de visites i la violència domèstica. Les conclusions s’han extret de les avaluacions que s’han fet a diversos països, entre ells Andorra. Concretament, des de l’organisme avisen que al Principat no es garanteix un règim de visites segur, però que el nivell de protecció legislatiu que s’ofereix a dones i nens en casos de maltractament és un progrés.

El Grevio ha inclòs Andorra entre els països que no garanteixen un règim de visites segur i supervisat. Concretament, i conjuntament amb França, remarca que els espais d’encontre per a aquests casos estan més equipats per tractar les relacions conflictives que no pas els casos de violència. Per aquest motiu, avisen des de l’organisme, existeix un risc elevat per a víctimes i nens. Sobretot, en el primer cas, pel manteniment del contacte amb el seu agressor, sense la protecció i les mesures adequades.

El Consell d'Europa alerta de mancances en el suport a les víctimes d'abusos sexuals

Així mateix, el Grevio avisa que aquesta problemàtica pot comportar conseqüències, sobretot en l’actitud de les dones. En aquest sentit, i enfront d’una manca de seguretat, pot comportar que les víctimes puguin sentir que l’única manera de protegir als seus fills sigui negar-se a complir amb els drets de visita. D’altra banda, l’organisme també posa el focus en què existeix un dèficit important de personal capacitat per mantenir aquest règim de visites supervisat. Per tant, això augmenta la sensació d’inseguretat per a les víctimes.

D’altra banda, però, el Grevio també ha reconegut certs progressos en alguns dels Estats Part, com per exemple Andorra. A l’informe s’indica que molts països reconeixen directa o indirectament els efectes nocius que té per als nens ser testimonis d’aquesta violència domèstica. Concretament, en el cas del Principat, s’assenyala que presenciar aquesta violència es considera equivalent a sofrir-la de forma directa. A tall d’exemple el Grevio nomena la legislació andorrana, que assenyala que “defineix totes les dones que han sigut objecte de violència de gènere, així com als seus fills menors, com a ‘víctimes’, per tal que se’ls reconegui el dret a l’assistència social, psicològica i mèdica”.

Etiquetes: