Una calorada farà arribar aquesta setmana la temperatura als 35 graus

La previsió indica que els dies amb el termòmetre més alt seran divendres i dissabte vinents

L'AGOST DEL 2018 ES VA ARRIBAR ALS 32 GRAUS EN ALGUNS PUNTS DEL PAÍS. ARXIU

L'última setmana del període anomenat de la canícula apunta a ser la més càlida de l'estiu. Ho haurà una irrupció d'aire càlid amb una magnitud i una duració característiques d'una calorada. Segons les previsions del Servei Méteo Andorra el divendres i el dissabte la temperatura màxima a Andorra la Vella serà de 35 graus i la mínima de 15 graus.

El vent de sud i sud-est portarà un ambient calorós i xafogós. La massa d'aire càlid serà molt extensa, implicarà tot el Mediterrani occidental, des d'Itàlia fins a Portugal, i arrencarà directament del nord d'Àfrica. Per evitar problemes de salut relacionats amb la calor caldrà beure molta aigua, romandre en llocs frescos, abaixar persianes o posar l'aire condicionat, fer menjars lleugers i evitar les activitats exteriors.

Els mapes més optimistes mostren que l'onada de calor podria acabar entre diumenge i dilluns vinent. A partir d'aquest dimarts, les altes pressions han d´anar guanyant terreny progressivament acompanyat d´un augment de les temperatures i dies secs, sense precipitacions.

Per altra banda, un informe publicat per l’IPCC, el comitè de científics experts vinculat a l’ONU, assegura que el canvi climàtic és un “fet inequívoc” provocat per la humanitat que ja ha causat “danys irreversibles per als pròxims segles o mil·lenni”. L’anàlisi preveu un augment generalitzat de la temperatura al planeta, fins a 4,4 C° a final de segle, així com del nivell del mar, i més desastres naturals i fenòmens meteorològics. “L’escalfament global afecta totes les regions del planeta i molts dels canvis esdevenen irreversibles. Hem d’actuar decisivament per evitar una catàstrofe”, ha afirmat el secretari general de l’ONU, António Guterres. L’IPCC avisa que el canvi climàtic és “generalitzat, ràpid i s’intensifica”.

L’informe se centra principalment a observar els efectes físics que ha tingut l’escalfament, així com els possibles escenaris futurs del planeta segons els gasos d’efecte hivernacle que produeixi la humanitat en les dècades vinents.

Etiquetes: