L’ADA assegura que “les feministes estem unides i juntes” de cara al Dia de la dona

Les diverses associacions han treballat conjuntament per tal de preparar accions i activitats que siguin complementàries entre si, entre elles sis càpsules amb vuit protagonistes per mostrar diverses veus de la societat

Mònica Codina amb Claudia Comella a la seu de l'ADA.
Mònica Codina amb Claudia Comella a la seu de l'ADA.

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA), ha preparat sis càpsules visuals de cara a la celebració del 8 de març. En elles hi figuren vuit protagonistes que mostren la seva visió del que és ser dona responent a tres preguntes diferents. Aquesta acció s’emmarca dintre del programari que han preparat les diverses entitats del país, com la lectura conjunta del manifest que es farà amb Acció Feminista a la plaça Lidia Armengol. La presidenta de l’ADA, Mònica Codina, ha assegurat que s’ha treballat per estar coordinades i cohesionades, per demostrar que “les feministes estem unides i juntes”.

En sis càpsules, sis vídeos de no més de 30 segons, es mostren les visions de vuit dones d’Andorra. El que expliquen és, a través de tres preguntes, que és per elles ser dona, com creuen que seria un món governat per dones i en quin moment ser dona els hi ha suposat un hàndicap. Entre elles no tenen res en comú i ho tenen tot, i donen veus plurals a les mateixes preguntes, des de diferents estaments i posicions dintre de la societat. S’ha escollit persones variades “per fer-les partícips a totes”, ha apuntat Codina. D’aquesta manera, es tracta que totes, sigui quina sigui la seva edat i professió, es puguin sentir identificades.

La primera càpsula es publicarà aquest mateix dijous a les xarxes socials de l’ADA, i després sortirà una cada dia fins al 8 de març. “Volem que no només es vegi la veu de les associacions, sinó també les seves”, ha apuntat la vocal responsable de relacions internacionals, Claudia Cornella. Entre les escollides hi ha una gran diversitat de visions, d’edats i professions. Han comptat amb la Vanessa, que treballa a ACTUA; amb l’Anna, que és enginyera civil; amb la Núria i la Susanna, que són cambreres; amb la Rosa María, que està jubilada; amb la Paula, jugadora de rugby; amb la Pepa, que forma part del manteniment del comú d’Andorra la Vella, i amb l’Stephanie, que és empresaria. Totes elles han aportat la seva experiència personal i la seva percepció per donar veu a totes les dones del país.

L’objectiu principal, més enllà de mostrar visions, és també “arribar a totes les dones”, ha remarcat Cornella. Aquestes càpsules, conjuntament amb les taules rodones que ha preparat i celebrat ja l’ADA, busquen demostrar que “no únicament s’ha de lluitar el dia 8 de març”. En aquest sentit, la darrera xerrada està preparada per al 30 de març, i versarà al voltant de les dones treballadores, un dels objectius principals de l’associació en aquesta nova etapa. Entre els diversos ponents i els temes que es presentaran hi consta un estudi realitzat des del CRES sobre les treballadores de la llar.

D’altra banda, seguint la línia de mostrar un front unit i cohesionat, Codina assegura que les associacions s’han coordinat per fer que les accions es complementin. Fins i tot, s’han enviat les càpsules al ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat. Com ja s’havia anunciat, i des de l’ADA han volgut recordar, la lectura del manifest a la plaça, que tots els anys organitza Acció Feminista, aquest cop serà conjunta. Això sí, cada entitat farà la seva lectura, començant per l’ADA, “perquè ens han dit que som les que tenim més recorregut”.

Fins ara, el feminisme a Andorra semblava que hi estava, si no dividit, almenys poc col·laborador entre si. La nova junta directiva de l’ADA, però, s’ha mostrat decidida a demostrar que això no és tan així com pot aparentar. “L’objectiu final és el mateix, però cada associació té un estil”, ha remarcat Codina, apuntat que les comunicacions entre elles són constants. Principalment, han volgut fer palès que “el feminisme es tracta de defendre els drets, i cadascuna té una forma de fer-ho”. En aquest sentit, Cornella ha ressaltat que “es tracta de diversitat, no totes hem de fer el mateix, i així es donen diferents opcions i visions, i és més enriquidor”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending