Socialdemòcrates i terceravia reclamen al Govern que aclareixi què coi passa amb la radioteràpia

Els dos grups han demanat tota la informació referent als estudis que s’haurien fet per decidir impulsar la unitat de tractament del càncer i els motius que portarien a pensar en un canvi d’idea

Imatge de la simulació de la unitat inclosa en l'avantprojecte guanyador del concurs d'idees.
Imatge de la simulació de la unitat inclosa en l'avantprojecte guanyador del concurs d'idees.
Els grups parlamentaris socialdemòcrata i de terceravia exigeixen al Govern que aclareixi la posició formal sobre la unitat de radioteràpia que estava pràcticament compromesa. Les dues formacions s’han mostrat els darrers dies atònites per les decisions contradictòries que l’executiu, l’anterior i l’actual, estaria llançant sobre una qüestió tan sensible com la d’un tractament per combatre el càncer. Tant socialdemòcrates com terceravia han sol·licitat àmplia informació per intentar entendre què està passant.

La consellera general del PS Rosa Gili ha presentat una bateria de preguntes escrites amb les quals vol que el Govern expliqui la situació actual del projecte de creació d’un servei de radioteràpia a l’hospital de Meritxell, després que, amb les darreres declaracions tant del,  cap de Govern, Xavier Espot, com del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’hagi posat en dubte l’impuls d’aquesta instal·lació, molt demandada pels malalts de càncer. Davant aquestes “declaracions contradictòries”, la parlamentària vol que des de l’executiu s’aclareixi la postura, tot recordant que aquesta unitat havia estat un compromís recurrent durant els darrers anys del mandat de Toni Martí i, a més, estava inclòs en el programa electoral de Demòcrates per Andorra (DA).

Gili recorda que el “projecte es demanava des de les associacions de malalts i el passat Govern l’havia promès, fins i tot fent gestions i adjudicacions”

En l’escrit entrat a tràmit aquest dijous a Sindicatura, la consellera general recorda que “el càncer, una de les malalties més temudes i que causa més morts en la nostra societat, afecta una part important de la població andorrana que, a més, per seguir determinats tractaments, com ara el de radioteràpia, ha d’anar a centres sanitaris de l’estranger”. També posa en relleu que des del 2017, “el Govern de Toni Martí ha assegurat en nombroses ocasions la voluntat de crear una unitat de radioteràpia a l’hospital de Meritxell” i que “fins i tot al segon semestre del 2018 es va dur a terme un concurs d’idees sobre com hauria de ser la instal·lació, després del treball d’una comissió de treball que havia d’analitzar les diferents opcions i definir el model del servei”.

A més, remarca, “el programa electoral de Demòcrates per Andorra per a les eleccions de la passada primavera, incloïa com a primer punt del seu apartat de salut la creació d’aquesta unitat”. Tot i això, continua relatant, “aquesta setmana hem pogut sentir, tant en boca del cap de Govern, Xavier Espot, com del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, declaracions on s’apuntava que el projecte s’està avaluant i que no era segur que, finalment s’optés per tirar-lo endavant”. Es tracta, alerta, d’un “canvi d’opinió” que “ha generat un important neguit i preocupació entre la població, especialment entre aquelles persones que pateixen càncer o els seus familiars”. 

Tant la parlamentària del PS com Josep Pintat han lamentat el neguit que s’està generant amb les informacions contradictòries sorgides de l’executiu

La parlamentària socialdemòcrata ha recordat que la unitat de radioteràpia era un “projecte que es demanava des de les associacions de malalts i que el passat Govern havia promès, fins i tot fent gestions i adjudicacions”. Al mateix temps, ha indicat que “el mateix Toni Martí havia demanat que fos un projecte que tingués seguiment i que se li donés continuïtat fos qui fos el Govern que sortís de les urnes”. Gili ha indicat que les preguntes s’han tramès “davant les “declaracions contradictòries” que s’han fet els darrers dies i que “ens porten a demanar més informació” com ara “com s’havia estudiat el projecte anteriorment i què es preveu fer ara”. 

També ha recordat que es tracta d’una qüestió molt sensible el president del grup parlamentari de terceravia Josep Pintat. El polític lauredià ha assegurat que una vegada van començar a sortir informacions que posaven en dubte que es tirés endavant el projecte de la radioteràpia, el ministre de Salut el va contactar per dir-li que no hi havia res decidit, però que veient l’evolució de la situació, ha vingut a dir Pintat, ja ningú sap on es para. Per aquest motiu, el conseller general de la formació Joan Carles Camp ha formalitzat una demanda d’informació a Govern sobre els estudis i projectes relatius a la creació d’una unitat de radioteràpia al país. L’objectiu de la petició és tenir informació esclaridora sobre aquest la creació de la unitat de radioteràpia de forma objectiva i veraç.

Comentaris

Trending