Socialdemòcrates i liberals es posen d’acord per modificar el repartiment d’escons als comuns si governen

Els candidats ‘d’Acord’ consideren que el sistema actual impedeix que a les corporacions parroquials s’escolti i tingui incidència el parer dels representants de nombroses persones

-
Un dels punts consensuats per socialdemòcrates i liberals en el marc del projecte territorial d’aquestes properes eleccions generals ‘d’Acord’ és, en cas que una de les dues formacions, o totes dues coalitzades, puguin governar, modificar el sistema d’atribució d’escons en els comicis comunals. Consideren que la fórmula actual és profundament injusta. A banda d’aquesta proposta d’abast general, la candidatura ‘d’Acord’ a Sant Julià també ha reclamat que la parròquia pugui disposar d’un hospital de dia.

Rosa Gili i Marc Magallón, candidats de la llista territorial de ‘d’Acord’ a Escaldes-Engordany han posat en relleu la necessitat de variar el sistema de repartiment d’escons a les eleccions comunals perquè les corporacions parroquials guanyin en qualitat democràtica i en representativitat. Aquesta modificació  aniria en favor d’aconseguir que els ciutadans tinguessin una majori participació i se’ls escoltés més a l’hora de prendre decisions des de les entitats locals. Magallón ha deixat clar que l’actual fórmula de repartiment d’escons –la meitat dels consellers s’atorguen directament a la llista més votada i la resta de forma proporcional- genera majories que no es corresponen als resultats dels comicis. “El sistema és injust perquè no representa el que vol la ciutadania”, ha indicat. Per això ha remarcat la voluntat de “fer un canvi” pel “bé de la gent” i ha refermat que serà de les primeres coses que es faran en cas d’arribar a governar. 

Les declaracions s’han volgut fer, justament, davant el comú d’Escaldes-Engordany, que divendres va ser escenari d’un exemple que, a l’entendre de ‘d’Acord’ evidencia els problemes de manca de democràcia que genera l’actual repartiment. “Justament, els nostres companys de comú van demanar més temps per poder estudiar una ordinació i se’ls va negar”, ha recordat Gili, per a qui “no pot ser que hi hagi una part molt important dels ciutadans als quals ni s’escolta” Per això, ha afirmat que “la democràcia ha de millorar”, ja que “quantes més visions hi hagi, millor”. La candidata ha posat en relleu que “els ciutadans volen participar, que se’ls escolti més” i, en canvi, “amb unes maneres de fer autoritàries no es respon al que demana la població”



De la seva banda, els candidats de ‘d’Acord’ de Sant Julià de Lòria reclamen un hospital de dia per a la parròquia i més places de residència geriàtrica a un preu assequible al país. Així ho han demanat durant la visita que han fet aquesta tarda els padrins a la Llar de Lòria, on, a més de presentar la candidatura i les principals propostes, han compartit el berenar. Segons ha explicat la candidata suplent, Francina Anglada, la manca d’un hospital de dia és una de les queixes que els han fet arribar els padrins de la parròquia, que es veuen obligats a desplaçar-se a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Igualment, també tenen la problemàtica, aquells que volen seguir vivint a la seva casa de sempre, que no disposen de prou ajudes domiciliàries. I finalment, molts d’aquells que no poden fer vida autònoma es veuen obligats a marxar a Organyà per la manca de places a preus assequibles en residències geriàtriques del país.

‘d’Acord’ demana que se segueixi invertint en la desestacionalització

Els candidats massanencs han visitat aquest migdia les instal·lacions de Vallnord Pal-Arinsal, des d’on han demanat al proper govern que continuï invertint en la desestacionalització del turisme. En aquest sentit, la cap de llista, Judith Pallarés, ha sentenciat que “Vallnord és el motor de la parròquia” i s’ha mostrat partidària de donar continuïtat a la marca “perquè ha funcionat molt bé” i encara que s’hagin de fer canvis a les societats que s’hi aixopluguen, aquests no haurien d’afectar-la.